Schulzin Tenavat täydellisenä kokoelmana

Laatukustantamo Fantagraphics on ryhtymässä jättiläisurakkaan. Seuraavien 13 vuoden aikana Charles M. Schulzin kaikki Peanuts- eli Tenavat-stripit julkaistaan 25-osaisessa kirjasarjassa The Complete Peanuts. Teosten ulkoasun on suunnitellut mm. Palookaville-sarjasta tuttu Seth.

Vihdoinkin – siis vuonna 2016 – on mahdollista lukea kerralla jokainen Jakke Jäyhä-strippi, kaikki kerrat jolloin Punainen Paroni hyökkäsi Sopwith Camelin kimppuun, Jaska Jokusen istunnot Tellun psykiatrikojulla, avainkaulalapsi Piparminttu-Pipsan elämänviisaudet, Turvarievun raivo Tellua kohtaan sekä tietenkin Kaustinen Ressun sihteerinä ja Leijoja syövä puu herkuttelemassa Jaskan leijaviritelmillä. Ynnä kymmeniä muita uskomattoman hienoja pikku tarinoita Schulzin inhimillisen teatterin näyttämöltä.

Sarjassa tullaan näkemään myös harvinaisuuksia, sillä aivan kaikkia strippejä ei ole koskaan aiemmin julkaistu kokoelmateoksissa. Esimerkiksi aivan sarjan alussa Jaska soitti viulua Amadeuksen säestyksellä, mutta koostekirjaa suunnitellessaan Schulz karsi nämä stripit pois. Soittotaito ei sopinut Jaskan epäonnistujan rooliin. Suomessa ei liioin ole nähty kaikkia sarjoja, kuten Tenavien alkutaipaleen sunnuntaisarjoja. Eikä esimerkiksi tarinaa siitä, miten Jaska kohtasi baseball-idolinsa, Joe Shlabotnikin.

Projekti käynnistettiin jo 1997, kun Fantagraphicsin kustannuspäällikkö Gary Groth ehdotti Schulzille Tenavien julkaisemista kokonaisuudessaan. Charles Schulzin kuoleman jälkeen projektista ryhtyi vastaamaan Schulzin vaimo Jean. Groth panosti projektiin täydellä tarmolla, ja on jopa Schulzin hämmästykseksi onnistunut löytämään julkaisukelpoiset versiot ”kadonneistakin” stripeistä.

”On todella kunnia saada suunnitella näiden kokoelmateosten ulkoasu. Pyrin heijastelemaan sarjan hiljaista ja melankolista tunnelmaa muodossa, josta toivottavasti välittyy riittävästi kunnioitus herra Schulzia kohtaan,” toteaa Seth.
Jokaiseen kovakantiseen kirjaan tulee noin 320 sivua eli kahden vuoden stripit ja sunnuntaisarjat sekä lisämateriaalia. Ensimmäinen kirja ilmestyy huhtikuussa 2004.

Fantagraphicsin kotisivu

3 vastausta artikkeliin “Schulzin Tenavat täydellisenä kokoelmana”

Kommentit on suljettu.