Don Rosan elämä ja teot

Life & Times of Don Rosa


Ohjaaja: Sebastian S. Cordes
Tuottaja: Jakob Bæk & Sebastian S. Cordes
Musiikki & valot: Jakob Bæk
Kuvaaja: Peter Andersen
Kuvausvuosi: 2009

Don Rosa lienee eittämättä yksi kautta aikain arvostetuimmista Disney-sarjakuvataiteilijoista. Hän voitti aikoinaan kaksi Will Eisner-palkintoa (”sarjakuvien Oscar”): toisen kirjastaan Roope Ankan elämä ja teot vuonna 1995, toisen parhaana huumorisarjakuvan tekijänä vuonna 1997. Disney-sarjakuvien tekijälle palkinnon saaminen on lähes mahdoton tehtävä – eihän Yhdysvalloissa lueta tai arvosteta Disney-sarjakuvia läheskään samalla tavalla kuin esimerkiksi vanhalla mantereella. Pelkkä ehdokkuus on jo sinänsä upea suoritus – mutta entäpä palkinnon voittaminen peräti kahdesti! Don Rosassa selvästi on jotain sellaista, mistä muut Disney-artistit voivat vain haaveilla.

Sebastian Cordes on tehnyt upeaa työtä! Hänen ohjaamansa dokumenttielokuva The Life and Times of Don Rosa (nimi viittaa Rosan merkittävimpään teokseen The Life and Times of Scrooge McDuck (Roope Ankan elämä ja teot)) esittää, kuinka kaikkien rakastama ankkataiteilija on joutunut painimaan niin masennuksen, silmäongelmien kuin Disney-yhtiönkin kanssa samalla yrittäen tyydyttää lukuisten faniensa halut lukea uusia Rosa-tarinoita. Elokuvan alku on kysymyksiä herättävä – silminnähden masentuneen oloinen Rosa liikuttuu kyyneliin kertoessaan elämästään ja yrittää sähköpostiviestein saada dokumentin tekijätiimiä unohtamaan aikeet tulla hänen kotiin kuvaamaan haastattelumateriaalia. Onko se haastatteluissa aina niin veijarimaisesti esiintynyt ja hulvattomia tarinoita loihtinut Don Rosa todella tuollainen? Ahdistunut mies, joka kokee saamansa huomion vain taakaksi?

Dokumentti on jaettu seitsemään osaan: Childhood (lapsuus), The Collector (keräilijä), The Cartoonist (sarjakuvataiteilija), The Dream (unelma), Success (menestys), Consequences (jälkiseuraukset) & Depression (masennus). Jokainen kohta käydään varsin seikkaperäisesti läpi Donin toimesta. Hänen avoimuutensa on koskettavaa – tuntuu kuin puhujana olisi aivan eri mies kuin millaisena hänet on opittu tuntemaan lehdistötilaisuuksissa ja haastatteluissa. Dokumentti on kuvattu hänen kodissaan, joten liekö tälläkin vaikutusta asiaan. Turvallinen ympäristö on luonut myös turvallisen tunnelman, myös aroista asioista on uskallettu puhua.

Don Rosa oli lapsena varsin yksinäinen. Hän ei koskaan ole kokenut olevansa sosiaalinen. Lapsena hän katsoikin paljon TV:tä ja luki siskonsa sarjakuvia, ennen kuin aloitti itsekin keräilyn. Hänen vanhempansakaan eivät Rosaa juurikaan huomioineet. Rankka – tai ainakin yksinäinen – lapsuus jätti varmasti jälkensä. Nykyisistä ystävistä on mainittava kuitenkin eräs henkilö, joka syntyi samana päivänä ja vieläpä samassa sairaalassa kuin Rosa. He tapasivat kuitenkin ensi kerran vasta lukiossa. Samalla kävi ilmi myös se, että molemmat ovat suuria sarjakuva-faneja. Sattumaako?

Vaikka Don Rosa ei ilmiselvästi osaa enää nauttia Disney-tarinoiden tekemisestä, nauttii hän tapaamisista ihailijoidensa kanssa. Hän kokee kuitenkin aina suurta henkistä kärsimystä kun häntä verrataan Carl Barksiin – varsinkin kun hänet tituleerataan Barksia paremmaksi taiteilijaksi. Rosa kasvoi lukien Barksia ja ilman Barksia hän tuskin olisi koskaan sarjakuva-alalle edes lähtenyt. Siksi vertailut suureen mestariin saavat hänet surulliseksi.

Vaikka dokumentti on varsin synkkä – värimaailmakin lienee suunniteltu synkkyyttä korostamaan – on se silti kerrassaan erinomainen. Jopa vannoutunut ja asialleen omistautunut Don Rosa-fani voi saada uusia pieniä tiedonmurusia elokuvasta. Lisämateriaaleissakin on muutamia mielenkiintoisia poimintoja. Esimerkkeinä mainittakoon Diana Rosan (Donin isosisko) haastattelu sekä Donin muistelu Carl Barksin tapaamisesta. Elokuva kuuluu ehdottomasti jokaisen Don Rosa-diggarin hyllyyn, heti hänen kokoelmateostensa viereen.

Elokuvan voi tilata ainakin suoraan Thomas Schrøderiltä (thomas(a)forlaget-afart.dk).

Loppuun vielä eräänlainen D.U.C.K-ilonpilaaja: n. 25 minuutin kohdalla voit nähdä Don Rosan päällä Aku Ankka- paidan.