Kohtaa Sarja Kuvia valloitti Turun kadut

Mika Lietzénin teos
Mika Lietzénin teos ”Ylioppilaat” Åbo Akademilla.

Turun Sarjakuvakerho ry:n projekti Kohtaa Sarja Kuvia on herättänyt kaupunkilaiset katselemaan ylöspäin – 50 sarjakuvateosta ilmestyi toukokuun lopussa keskustan lyhtypylväisiin Satamasta Posankalle, Taidemuseonmäeltä Urheilupuistoon.

Juhannuksen jälkeen Åbo Akademin Hankenin auditorion valtavat ikkunat peittyivät kesän ajaksi Mika Lietzénin Ylioppilaat –sarjakuvateoksella. Samaan aikaan supersuosittu Fingerpori –jatkosarjakuva alkoi ilmestyä jakso kerrallaan Förillä. Kaikki teokset ovat esillä elokuun loppuun asti.

Tiitu Takalon tolpanvaltaaja Jokikadulla.
Tiitu Takalon tolpanvaltaaja Jokikadulla.

Lyhtypylväitä koristavat liikennemerkinomaiset sarjakuvat ovat suomalaisen sarjakuvan kärkinimien käsialaa; piirroksissa seikkailevat mm. Fingerporilaiset, Kiroileva Siili, B.Virtanen sekä Kirjaston Kissat. Kartta kaikkien teosten sijainnista löytyy pian hankkeen sivuilta.

Puutarhatontut Vartiovuorella Tekrin taatulla tyylillä toteutettuina.
Puutarhatontut Vartiovuorella Tekrin taatulla tyylillä toteutettuina.

Hankkeen koordinaattori Mitra Vasara kertoo: – Projekti lähti liikkeelle siitä, että halusimme nostaa sarjakuvan esiin. Tärkeintä projektissa oli se, että ihmiset voisivat törmätä sarjakuvaan yllättävissä paikoissa – ilmaiseksi!

– Monilta ihmisiltä jää hienoja taidekokemuksia näkemättä, kun taide on suljettujen ovien ja pääsymaksun takana, Mitra Vasara kertoo.

Teoksissa on myös käännökset ruotsiksi ja englanniksi. Sarjakuvan kautta on helppo lähestyä myös vaikeita teemoja. Osa hankkeen teoksista käsitteleekin ajankohtaisia, esimerkiksi poliitiikan teemoja, osa taas on pelkästään viihteeksi tarkoitettuja.

Puistoissa uusia kykyjä, Förillä Fingerporia

Myös turkulaiset sarjakuvapiirtäjät pääsevät esille. Heidän teoksiaan tuodaan esiin neljässä eri puistossa: Kupittaa, Vartiovuori, Samppalinna sekä Urheilupuisto. Teokset ovat banderollille painettuja muovisia patsaita.

Muovipatsaat ovat esillä kesäkuun alusta elokuun loppuun, kuten muutkin hankkeen osat. Patsaat ovat hankkeen teoksista herkimpiä ilkivallalle, mutta rahoittaja oli kiinnostunut tuomaan sarjakuvaa esiin katutaiteena ja ottamaan riskin teosten suhteen.

Mitra Vasara asentaa Mari Ahokoivun teosta Kauppahallin kävelykujalle.
Mitra Vasara asentaa Mari Ahokoivun teosta Kauppahallin kävelykujalle.

Förillä alkoi ilmestyä 27.6. Pertti Jarlan Fingerpori –jatkosarjakuva. Teokseen ilmestyy uusi strippi joka viikko, ja mukana on myös kilpailuja. Sarjakuvan aiheena on itse kulttuuripääkaupunki. Palkinnot ovat tietysti sarjakuvaa, ja ne ovat Turun Sarjakuvakaupan sponsoroimia.

Åbo Akademin Hankenin ikkunoihin pystytettiin kesäkuun lopulla turkulaisen Mika Lietzénin suurikokoinen Ylioppilaat –teos. Teos koostuu neljästä, ihmisen kokoisesta julisteesta, joita olin itse kiinnittämässä huojuvan rakennustelineen avulla. Mitä sitä ei hankkeensa eteen tekisi!

Hankkeen ensimmäinen osa eli Kaisa Lekan näyttely Turun Pääkirjastossa jatkaa myös matkaansa Helsingin Kirjasto10 tiloihin syyskuun ajaksi. Helsingin Sarjakuvafestivaalit saa ohjelmanumerokseen myös huutokaupan, jossa osa liikennemerkeistä löytää uuden kodin!

Turku-TV:n uutinen Fingerpori-föristä.

Kohtaa Sarja Kuvia

http://www.turunsarjakuvakerho.net/