Päätön traktorikuski

”Huh huh, keskiyö, ja täysikuu…
ja hirmuinen päätön traktorikuski
verenpunaisen zetorin ratissa.”

Kärsämäki on tekijänsä mukaan kertomuksia mustuneiden grillimakkaroiden maasta. Tuo maa muistuttaa kovasti Suomea, Pohjois-Pohjanmaata, jonka rinnakkaistodellisuudessa ufot lentävät päin rehutornia ja tulivuoret nousevat taivaanrantaan.

Kärsämäki
(
Books on Demand, 2011)
Taide ja teksti: Esa Holopainen

32 sivua, mv. nid.
ISBN 978-952-498-553-6
€6.00

Kärsämäki voitti Sarjis 2009 -kilpailussa kolmannen palkinnon ja raati piti sitä silloin täysin valmiina sanomalehtisarjakuvana. Tämä omakustannekokoelma sisältää strippejä ilmeisesti pidemmältä aikaväliltä, sillä tekstaus, puhekuplien muodot ja piirrostyyli vaihtelevat paljonkin.

Kahdessa tasossa näytetyt todellisuudet, edessä kommentoivat eläimet ja mitkä lie linnunpelättimet sekä kauempana taustalla koheltavat maatalon asukit, sekoittuvat keskenään eriskummallisen hauskasti. Outous lähentelee usein siunattua hulluutta ja sekopäisyyttä; Kärsämäessä tapahtumat eivät noudata yleisen logiikan lakeja. Aakeen laakeessa maisemassa on joskus samaa myyttistä jylhyyttä kuin klassisessa Krazy Kat -sarjakuvassa.


”Avolietelantalat on tosi syvältä.”

Joskus tosin ruudut ovat ehkä liiankin täynnään tekstiä ja yksityiskohtia; tekijältä tuntuu tulvivan ideoita pidättelemättä. Jos sekä etu- että taka-alan päällekkäisissä ”sketseissä” on puhekuplia, lukijan silmät alkavat harittaa.

Loppupuolella vihkosta kerronta on juuri sopivasti pelkistettyä ja ruudut tasapainoisempia. Esa Holopainen piirtää selkeällä ja paksulla viivalla. Parilla sivulla on kokeiltu rasteria ja ohuempaa viivaa, jolloin luontevuudesta tuntuu katoavan jotain.


”Oolen orpona mutten oorjana…”

Kärsämäki on kerronnallisen evoluutionsa myötä aina vain entistä valmiimpi sanomalehtisarjakuva. Toivottavasti se löytää tiensä julkaistavaksi mahdollisimman moneen lehteen. Suomalainen huumoristrippisarjakuva alkaa olla niin korkealla tasolla, että kisa on kovaa. Kärsämäen soisi pärjäävän tässä kisassa.

Kärsämäki on absurdin Suomi-sarjakuvan aatelia.

Tekijän kotisivuilta löytyy lisää näytteitä sarjakuvista ja tietoa eri julkaisuista.


Keskustele Kvaakissa Kärsämäestä

Ks. myös Tyrnävän Verikoirat Vol 4