Muumipeikon parhaita sarjakuvaseikkailuja

Kun Muumipappa korjaa yhtaikaa kelloa ja mamman ompelukonetta, syntyy aikakone. Pian on Muumipeikko villissä lännessä ja Niiskuneiti rokokoossa, mutta seikkailut kummassakaan eivät aivan vastaa odotuksia.

Sarjassa Muumi ja velvollisuudentunto perheen elämä ajautuu hetkeksi pois raiteiltaan, kun Muumilaaksossa vierailevat Velvollisuudentuntoyhdistyksen ja vakuutusyhtiö Leskien Rovon edustajat. Onneksi työtä ja kieltäymystä kestää vain hetken. Muumipeikko ja pyrstötähti on itsenäinen versio samannimisestä kertomuksesta. Sarjassa Muumipeikko ja kultainen häntä Muumi ponnahtaa lööppijulkisuuteen ja oppii, että kuuluisuus on vaarallista.

Muumit-sarjakuvaklassikoiden neljäs albumi viihdyttää ja viisastuttaa lukijaa viiden alkuperäisen sarjakuvakertomuksen verran. Tove Janssonin huumori on lämmintä ja hilpeää – silloinkin kun se puree.

Muumit – Sarjakuvaklassikot IV
Tove Jansson & Lars Jansson
Englanninkielinen alkuteos: Moomin – The Complete Tove Jansson Strip
Ruotsinkieliset alkuteokset Mumintrollet V, VI ja VII
Kustantaja WSOY
Painettu EU:ssa
Suomentanut Anita Salmivuori ja Juhani Tolvanen 1990
Tekstaus ja taitto Kirjasorvi / Antti Hulkkonen 2011
Jälkisanat Sirke Happonen
Mv, sid., kk, 111 s., 313 X 222 mm
Hinta 32 euroa
ISBN 978-951-0-37874-8
© Solo / Bulls 2008

Muumipeikko-sarjakuvan kronologinen julkaisusarja komeassa kovakantisessa muodossa on edennyt jo neljänteen osaan, ja vuorossa on viisi muumitarinaa numerosta 14 numeroon 18.

Muumit-sarjan ensimmäinen osa sai kovaa kritiikkiä osittain epäonnistuneesta painoasustaan, tässä osassa ongelma on poistunut, ja Tove Janssonin ohut ja hienovarainen viiva erottuu kaikin puolin erinomaisesti, paremmin kuin koskaan ennen.

Helsingin Sanomat on viime aikoina julkaissut näitä samoja sarjoja 1950-luvun lopulta jatkosarjoina. Hesarin painojälki ei myöskään ole kaikkia tyydyttänyt. Nyt ne ovat tässä kätevästi yksissä kansissa kunnon painoasulla. Samoin WSOY:n vanha pehmeäkantinen pienikokoisempi julkaisusarja on tässä mielessä heikompi.


Omasta mielestäni tässä neljännessä kirjassa ovat ne kaikkein parhaimmat muumisarjat. Tarinassa numero 14 on ensi kerran käsikirjoittajana Tove Janssonin kaksitoista vuotta nuorempi veli Lars Jansson, joka oli toki jo tähän aikaan kokenut kolmikymppinen dekkarikirjailija. Larsin myötä muumit joutuivat entistä uskomattomampiin seikkailuihin, kun Tove oli paria poikkeusta lukuunottamatta pitänyt muumit ystävineen tutussa ympäristössä. Lars kirjoitti sitten tarinat aivan omalla tavallaan, ja kahdessa ensimmäisessä muumitarinassaan hän toi mukaan aikakoneen jolla ensin matkattiin villiin lähteen ja sitten rokokooaikaan.

Näiden jälkeen palataan kuitenkin vaihteeksi tuttuun ja turvalliseen Muumilaaksoon, ja Nuuskamuikkunenkin palaa retkiltään. Velvollisuudentunto-tarina panee kuitenkin muumit käyttäytymään vähintään epämuumimaisesti. Muumipeikko ja pyrstötähti -tarina taas perustuu tunnetuimpaan muumikirjaan, jonka tarinaan Lars ei hirveästi muutoksia ole tehnyt, joskin hieman modernisoinut yksityiskohtia, kuten muotitansseja. Tietysti nekin ovat nyt vanhaa kamaa. Kirjan päättävä Kultainen häntä onkin sitten Tove Janssonin yksin tekemä, ja tällä hän jätti haikeat jäähyväiset sarjalleen, jota Lars Jansson sitten jatkoi 1970-luvulle asti.

Nämä tarinat ovat viimeksi olleet saatavissa vanhan pehmeäkantisen sarjan osissa 5-7. Tove Janssonin sarjoista on tulossa vielä yksi, Hosulin kosinta, mahdollisessa

seuraavassa osassa. Se on Kultaista häntää ennen tehty, mutta julkaistu alunperin jälkikäteen ja se löytyy pehmeäkantisesta albumista numero 9.

Varsinaisesti näitä vanhoja muumisarjoja ei ole alunperin tehty lapsia varten, vaan aikuisia lukijoitakin on ajateltu, koska nämä julkaistiin alunperin brittiläisessä sanomalehdessä jatkosarjoina. Silti, lapsillekin sopivia nämä ovat, ja lapsetkin saavat näistä uuden tason irti kasvaessaan. Siitä tuntee hyvän sarjakuvan, ja Muumipeikko on vielä kotimainen klassikko, jota voi suositella aivan kaikille.

Jostain nettikaupoista Muumit – Sarjakuvaklassikot IV -kirjaa saa jopa kympin ovh:ia halvemmalla, samoin aikaisempia osia.

Muumisarjan ensimmäinen osa arvioitu Kvaakissa
Keskustele Kvaakissa Muumipeikko-sarjakuvasta