Kostajat

Kesän muhkein supersankarijytky ei osunut teattereihin vaan lehtihyllyille! Kostajat on saanut oman sarjakuvalehtensä Suomen kamaralla.

Kostajat ovat Marvelin keskeisimpiä supersankariryhmiä, mutta Suomessa on tähän saakka ollut tyytyminen lähinnä satunnaisiin erikoisjulkaisuihin. Siitä huolimatta Kostajat ovat tulleet muiden sankarien ohessa myös suomalaislukijoille tutuiksi.

Sankarien aika -tarinakokonaisuus on tuoretta materiaalia Amerikan mantereelta. Keskeisimmät Kostajista, Kapteeni Amerikka, Rautamies ja Thor, ovat saaneet rinnalleen nimekkäimmät Marvelin sankareista, Hämähäkkimiehen ja Wolverinen, sekä vahvistuksena vähäisempää suosiota nauttivat sivuhahmot, Haukansilmän ja Hämähäkkinaisen.

Brian Michael Bendis tarjoaa lukijoilleen tykkiä kamaa, sarjakuvamuodossa toteutettua showpainia, jossa mätkintä alkaa vähäisimmästäkin provokaatiosta. Viholliset loikkaavat kehään näytösluonteisesti rähjäämään ja poistuvat ennen kuin nujakointi saa luontevan päätöksen. Hahmojen motiivit ovat parhaimmillaankin hataria, ja lukijan on aika ajoin ummistettava silmänsä tarinan korneilta elementeiltä. Kyse on kuitenkin viimeistä myöten hiotusta supersankariviihteestä, joten siitä voi myös hyvin keskittyä nauttimaan sellaisena.

Bendisin käsikirjoitus esittää showpainin tavoin fantasiamaailman, jossa voi käyttäytyä yhteiskunnan normien kahlitsematta; maailman jossa sankari yksilönä on aina oikeassa ja voi siten vetää lättyyn ketä parhaaksi katsoo.

John Romita JR on oikea kuvittaja tarjoilemaan supersankareiden näytösottelun. Hänen kynästään sankarit muistuttavat steroidein epäinhimillisiin mittoihin pumpattuja showpainihahmoja. Kokonaisvaikutelma perustuu silti ensisijaisesti sivutilan täysipainoiselle hyödyntämiselle, jolloin hahmot näyttäytyvät entistäkin massiivisempina. Ammattilaisena Romita on järkäle itsekin.

Kesäkuukausien aikana Kostajat-lehteä ilmestyy kaikkiaan kolme numeroa, jotka kattavat yhteensä kuusiosaisen tarinakokonaisuuden. Satunnainen lukija voi poimia lehden vaivatta kesälukemistoksi mökille, tai itse mökkimatkaa piristämään, eikä ole niin väliksi vaikka jokin lehdistä jäisi väliin. Jokaista numeroa hamuavan harrastajan kannalta kolmen lehden yhteishinta nousee samaan haarukkaan kuin edullisimmilla kokoelmajulkaisuilla. Silti monien toiveena on yhä edelleen poimia luettavaa mukaansa juuri lehtihyllyltä, joten nyt siihen on mahdollisuus.

Kostajat 1/2011 (The Avengers vol. 4, 1–2)
Tarina: Brian Michael Bendis
Taide: John Romita JR / Klaus Janson (tussit)
Värit: Dean White
Suomennos: Antti Koivumäki
Toimitus: Jouko Ruokosenmäki ja Antti Koivumäki
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy Ab
ISBN: 978-952-233-459-6
Painopaikka: V-tab, Ruotsi 2011
Ulkoasu: väri, B5, 48 s., nid.
Ovh: 5,50 €


Kuvat © 2011 Marvel Entertainment Inc.

Keskustele Kostajat-lehdestä Kvaakissa.