Nunnia ja demoneja

Rosette Christopher ja Chrono ovat pimeyden olentoja metsästävä kaksikko, jolle rauhalliset hetket tuntuvat olevan täysin vieraita. Magdala-sääntökunnan nuori asetaitoinen nunna ja tämän demonikumppani ovat yhteydessä toisiinsa erityisen, mutta vaarallisen siteen kautta. Kun nuoren pojan hahmon ottanut Chrono koittaa muuntautua todelliseen hahmoonsa, menettää Rosette elinvoimaansa. Chrono Crusade on tarina näiden kahden, ihmisen ja demonin, selviytymisestä pimeyden voimia kuhisevassa 1920-luvun Yhdysvalloissa.


Chrono Crusade I – II
Käsikirjoitus ja piirrokset: Daisuke Moriyama
Kustannus: Punainen jättiläinen
Alkuteoksen kustantaja: Shonen Gahosha Co., Ltd., Tokyo
Suomennos: Juha Mylläri
Pehmeäkantinen, mustavalkoinen, 115 x 175 mm
Osia: 8
Sivuja per osa: n. 200
Paino: V-tab, Ruotsi 2011
ISBN: 978-952-16-134-25
Ovh: 5.90 €

Sarjan ensimmäisen osan kannessa esitellään päähenkilökaksikon naisosapuoli Rosette...
Sarjan ensimmäisen osan kannessa esitellään päähenkilökaksikon naisosapuoli Rosette…

Sarjan vauhdikkuus ja toiminnallisuus käyvät lukijalle selviksi heti ensimmäisestä luvusta lähtien. Päähenkilökaksikon tehtäväksi on annettu selvittää, miksi New Yorkissa rantaan törmänneestä brittiläisestä rahtilaivasta ei vastata yhteydenottoihin. Tehtävänanto osoittautuu juuri sopivaksi Rosettelle ja Chronolle, sillä laivan on ottanut valtaansa ihmisten sieluilla itsensä ravitseva hirviö. Tehtävä on pian hoidettu ja pian tarina jatkuukin jo aivan toisaalla. Sarjan ensimmäinen osa muodostuu lähes pelkästään tällaisista lyhyistä episodeista, joiden päätehtävänä on esitellä tärkeimmät hahmot ja pohjustaa tulevaa. Toisen osan aikana juonikin pääsee jo alkuun ja vaikuttaakin siltä, että tekijä on osannut mitoittaa tarinansa juuri sopivaksi kahdeksanosaiselle sarjalle. Vielä on kuitenkin mahdotonta sanoa, kuinka suuriin mittasuhteisiin tapahtumat nousevat. Selvää on, että sekä Chronolla että Rosettella on menneisyydessään asioita jotka tulevat vaikuttamaan heidän tulevaisuuteensa.

Vaikka tarinassa olisikin ainesta, lukijalle välittyvä draama jää tähän mennessä pintapuoliseksi. Mahdollisuuksia syvemmän draaman esittämiseen olisi esimerkiksi Rosetten ja Chronon välisen siteen avulla, mutta tätä ei juurikaan hyödynnetä. Toisen osan aikana esiteltävä Rosetten veli Joshua antaa kuitenkin odottaa tulevaisuudessa enemmän henkilöiden välisiltä suhteilta. Esitetty draama ei vielä yllä kovinkaan syvälliseksi, vaan tunteiden välittämistä tärkeämmältä tuntuu tulevien tapahtumien, varsinkin toiminnan, pohjustaminen. Shōnen-kohderyhmä, nuoret miespuoliset lukijat, välittyy sarjan jokaisesta tasosta. Kovin tunteikasta draamaa ei liene siis haettukaan.

Uskontoon viittaavien asioiden vapaamuotoisen käytön ja hirviöiden lahtaamisen yhdistäminen voivat tuoda Chrono Crusadesta suomalaislukijoille mieleen Egmontin julkaiseman Kohta Hiranon Hellsing-sarjan, mutta Chrono Crusade pysyttelee vertailukohtaansa nähden paria astetta kevyempänä. Tällaisena se soveltuu myös hieman nuoremmalle lukijakunnalle kuin vertailukohtansa. Vaikka molemmissa sarjoissa nopeatempoinen toiminta kohdistuu ennen kaikkea pimeyden voimia vastaan taistelemiseen, on Chrono Crusadessa helpompi määritellä hyvän ja pahan välinen raja. Tämä tekee siitä nuoremmille lukijoille sopivamman, mutta samalla voi jättää varttuneemmat kaipaamaan jotakin lisää.

... ja toisen osan kannessa nuoren pojan hahmossa demoni Chrono.
… ja toisen osan kannessa nuoren pojan hahmossa demoni Chrono.

Chrono Crusade hyödyntää tapahtumaympäristöään, 1920-luvun talouskasvun Yhdysvaltoja, vain vähän. Miljöö yrittää tarjota puitteet mielikuvitukselliselle hirviönmetsästykselle mutta ei juurikaan nouse esiin ainakaan kahden ensimmäisen osan aikana. Periaatteessa sarjan tapahtumat voisivat olla sijoitettuina minne tahansa muuallekin ilman että tarinan perusideat siitä muuttuisivat. Yksittäisiä ruutuja, kuten aivan ensimmäisessä luvussa kuvattua Vapaudenpatsasta, lukuun ottamatta lukijalle ei juurikaan muistuteta tarinan sijoittuvan Yhdysvaltoihin. Asia tulee enemmän esille takakannessa kuin sarjakuvassa itsessään, mikä antaa lukijalle hieman harhaanjohtavan kuvan sarjan luonteesta. Asia voi kuitenkin vielä muuttua seuraavien osien aikana. Ajoneuvot sen sijaan näyttäisivät tukevan 1920-luvun ajankuvausta. Ilmalaivat, lentokoneet sekä autot vastaavat päällisin puolin sarjaan asetettua vuosikymmentä, vaikka eivät välttämättä vastaakaan yksityiskohtaisesti todellisia vastineitaan. Ne onnistuvat luomaan sarjasta uskottavamman ja tarjoavat samalla tekijälle mahdollisuuden luoda vauhdikkaita kohtauksia, joita Chrono Crusadesta ei puutu.

Juha Myllärin suomennos on toimivaa ja teksti etenee jouhevasti. Pokkarin laadussakaan ei ole valittamista, vaikka se ei ylläkään Punaisen jättiläisen parhaimmistoon. Kustantaja on tehnyt julkaisun kohdalla varmaa työtä, kuten myös sarjavalinnallaan. Vaikka tarina ei kahden ensimmäisen osan perusteella vielä lähdekään täysin liikkeelle, tarjoaa Chrono Crusade otteessaan pitävää kevyttä toimintaa molempien osien toimesta. Varsinkin nuoremmille sarjakuvan lukijoille toiminnan ja draaman suhde voi myös tällaisenaan olla aivan oikea.

Keskustele Chrono Crusadesta Kvaakissa.

______________________________________________________________

Kuvat © 2010 Daisuke Moriyama