Jarla ja kahdeksan neroa

Roomaakaan ei poltettu päivässä vaikka asialla oli Nero itse. Tässä teoksessa neroja on peräti kahdeksan, joten tunnelma pysyy ainakin saunanlämpöisenä

kannesta kanteen! Lapinlahden Linnut, nuo ankarat musiikkityön sankarit ovat saaneet sarjakuvallisen asun hullusti luovan Pertti Jarlan kynästä. Ällistyttävällä jättiläisrytmimunalla ajassa ja tilassa matkaavat Linnut pyrkivät oikomaan maailman vääryydet ja säilyttämään massiivisen suosionsa huumoria ymmärtävien fanien edessä. Mutta keitä ovat kilpaileva yhtye Rampton Birds? Pääseekö Joulupukki joulusaunaan? Mihin matkaa Matti Jaarasen nenä? Lue, koe ja kuule päässäsi, miten ihmistä kiusataan aina vaan!

Jarla on sallinut omaleimaisen tyylinsä muokata mm. Timo Erängön ja Tapio Liinojan kertomuksista sekä sanoituksista huvittavia mutta samalla ajatuksia herättäviä lyhyitä tarinoita. Osa näistä on nähty aiemmin Pikku-Fingerpori -lehdissä, mutta yli puolet albumista on aivan uutta materiaalia.

Lapinlahden Linnut
Tekijä Pertti Jarla
56 sivua, kovakantinen, sid., 4-v., 176 X 248 mm
Kustantaja Arktinen Banaani
Painopaikka Jelgava Printing House, Latvia 2011
ISBN 978-952-5768-64-0
Hinta 18 euroa
Copyright © 2011 Pertti Jarla
Laulujen sanat © Lapinlahden Linnut

Lapinlahden Linnut on tunnettu suomalainen musiikkiyhtye, ja samalla tunnettu koomikkoryhmä. Pertti Jarla taas on tunnettu suomalainen sarjakuvapiirtäjä, joka tekee sarjakuvia mm. ensinmainituista. Fingerporin tietysti tuntevat Jarlan

Pertti Jarla
Pertti Jarla

tuotoksista kaikki.

Sarjakuvat kuvaavat musiikkiyhtyeen edesottamuksista kertovia tarinoita, jotka on useimmiten nimetty ”keikoiksi”. Tosipohjaa näillä ei liene, tapahtumat ovat sen verran uskomattomia. Tarinoissa vieraillaan mm. punikkien vankileirillä vuodessa 1918, Lähi-idässä mutta kaikista hirveintä on Orimattilassa.

Lapinlahden Lintujen nykyinen kokoonpanon eturivi koostuu seuraavista herroista: Timo Eränkö, Mikko Kivinen, Tapio Liinoja, Markku Toikka ja Matti Jaaranen. Taustatukirivissä musisoivat Veli-Pekka ”Puka” Oinonen, Jussi Liski ja Hannu Lemola, jotka sarjakuvahahmoina

Lapinlahden Linnut
Lapinlahden Linnut

jäävät enemmän taka-alalle.

Lapinlahden Lintujen tarina alkoi vuonna 1983 Helsingin Vanhan Ylioppilastalon alkuperäisestä Vanhan kuppilasta silloisten nuorukaisten siirryttyä katusoiton pariin, koska kultturelleissakaan sisätiloissa ei sallittu mitä tahansa.

Lapinlahden Lintujen sketsisarjojen hahmoja tässä albumissa ei ole, vaan keikkoja tekevät muusikot. Keikkojen lisäksi tässä kirjassa on kuvitettu yksi Lintujen laulu, eli Ihmistä kiusataan. Tässä ei ole mukana uusimman Pikku-Fingerporin Tapasin naisen .kuvitusta.

Aikaisemmissa Pikku-Fingerporeissa on ilmestynyt kolmisivuisia

keikkakokemuksia, ne ovat mukana tässäkin, samoin Helsingin Sanomien NYT-liitteen joulutarina, joka on itse asiassa Fingerporia, mutta Linnut ovat siinäkin vankasti mukana. Osittain siis Pertti Jarlan innokkaille faneille tuttua tavaraa.

Nuo lyhyet tarinat toimivat, mutta aivan eri sfääreihin menevät tämän albumin kaksi ennennäkemätöntä pitkää keikkatarinaa. Jarla osoittaa hallitsevansa mallikkaasti myös pitkän huumoriseikkailun tekemisen. Absurdin pöhköt juonenkäänteet jaksavat huvittaa pitkin kumpaakin tarinaa. Sarjakuvassa esiintyvä kilpaileva yhtye Rampton Birds on alunperin nimi, jolla Lapinlahden Lintuja pyrittiin aikoinaan viemään ulkomaille.

Lapinlahden Linnut sarjakuvana on aivan erilaista huumoria Fingerporiin verrattuna jo kerrontatapansakin vuoksi. Yhden rivin vitsejä tässä ei ole. Yksi sanaleikki on Jaarasen nenän seikkailujen lopuksi, eikä se ole edes hauska. Itse nenän edesottamukset ovat taas syvällisempää hupia.

Lapinlahden Linnuilta on kuuleman mukaan tulossa seuraavaksi levytys Fingerpori-aiheisia lauluja.

Pertti Jarlan sivut
Lapinlahden Lintujen sivut
Keskustele Kvaakissa Pertti Jarlan sarjakuvista