Sarjakuvia saa aina uusia, mutta paras ystävä on ainutlaatuinen


Oswald on sympaattinen mutta ei hampaaton koko perheen sarjakuva, jossa myös luetaan sarjakuvia, pelataan, leikitään, kohelletaan ja törmäillään.

Nuoresta iästään huolimatta Oswald ja Erkki ovat ehtineet jo vuodesta 2006 naurattaa toilailuillaan jo satoja tuhansia suomalaisia niin verkossa kuin lehtien sivuillakin.

Oswald
Kirjoittaja ja piirtäjä Janne Toriseva
Taitto Kari Rissanen
Kannet Bunny Duck Grafiks / Tommi Hänninen
Kustantaja Arktinen Banaani
Painopaikka Jelgava Printing House, 2011
ISBN 978-952-5768-80-0
KL 85.32
Svh. 20 €
© 2011 Janne Toriseva

Oswaldin tekijä on helsinkiläinen Janne Toriseva (s. 1978), taideteollisen korkeakoulun maisteri, ja typerien poikien sijasta hänellä on kaksi tytärtä. Hän kiistää saaneensa heistä ideoita. Sarjakuvia Toriseva on saanut Oswaldin lisäksi aikaan useampiakin, näitä voi tarkastella oheisten linkkien takaa.

Egmontille Toriseva on myös myynyt Disney-käsikirjoituksia, joita ei ainakaan vielä ole julkaistu. Oswaldin nimi tulee tekijän lukioaikaisesta taiteilijanimestä, tuolloin “Janne Oskari” muuntui muotoon “J. Oswald”.

Oswald ja Erkki ovat kaksi vallatonta koulupoikaa, vaikkeivät ihan normaaleilta näytäkään. Oswald on hannabarberamainen keltainen eläin ilman vaatteita eikä Erkilläkään ole housuja jalassaan. Janne Toriseva kertoo saaneensa päähahmojen ulkonäölle vaikutteet Jim Hensonin Muppettien suunnalta. Kummalliset ulkonäöt ja vaatetuksen voi unohtaa saman tien, niihin ei viitata koskaan, vaikka vuodenajatkin vaihtuvat. Parivaljakosta Erkki on se järjen ääni kun Oswald saa outoja päähänpistoja. Mutta harvoinpa Oswald häntä noteeraa, eihän sellainen olisi hauskaakaan. Yleinen asetelma on, kun pojat istuvat puiston penkillä lukemassa sarjakuvia ja Oswald saa ajatuksen…

Muitakin hahmoja sarjassa esiintyy, joista Oswaldin vanhemmat vähän säännöllisemmin, mutta heidätkin pidetään tarkoituksella sivummalla. Punaiset nenät on kaikilla vilahtavillakin sivuhahmoilla. Tytöistäkin pojat alkavat kiinnostua, mutta tunne ei ole molemminpuolinen. Perinteistä poiketen tyttöhahmoista ei ole tehty söpöjä. Poikain tunteiden palosta huolimatta tyttöhahmot näyttävät seinästärepäistyiltä.

Oswald on lasten sarjakuva visuaalisesti ja hahmojensa puolesta, vaikka muoto onkin päivälehtistrippimäinen sunnuntaisarjoineen. Tenavista sekä Lassista ja Leevistä on saatu eniten vaikutteita, Disneytäkään unohtamatta. Alkupään stripeissä mukana olleet näkyvämmät L&L-piirteet jätettiin pois ilmeisen tietoisesti, tähän albumiin valitut painottuvat viime vuosien tuotantoon. Mukana on paljon uusiakin strippejä, ja erityisesti sunnuntaisarjoista on monta hauskaa jätetty poiskin.

Aivan puhdas lastensarjakuva ei ole kyseessä, koska useimmiten vitsit onnistuvat hörähdyttämään aikuisiakin. Se on hyvä merkki ja viittaa hyvään sarjakuvaan. Oswaldia en silti veikkaisi seuraavaksi suomalaisen sarjakuvan hitiksi, vaikka varmasti tämä lukijansa löytää. Tuotteistaminen voisi onnistua. Ovathan pojat vinkeitä hahmoja. Tunnetuksi tekemiseen on vain vielä matkaa. Oswald-nimisiä piirroshahmoja on ollut aikaisemminkin, eikä tätä tule sekoittaa niihin.

Netin lisäksi Oswaldia julkaisevat monet paikallislehdet. Suuremmissa puitteissa Oswaldia ei ole vielä näkynyt. Jannen sivujen uutisista ei kannata uskoa 1. huhtikuuta päivättyjä.

Albumia suositellaan erityisesti Oswaldin ja Erkin ikäisille koululaisille, eli 7-12-vuotiaille. Aikuisille tämä voi sopia parhaiten sanomalehden strippinä, nettipalautetta on tullut eläkeläisiltäkin.

Paino- ja ulkoasussa ei ole moittimista. Tietokoneväritys on melko hillittyä. Sarjaan sopisi jopa räikeämpi yleisilme.

oswald.fi
jannetoriseva.fi

Keskustele Kvaakissa Oswaldista