Eläköön vallankumous!

Tähtilaivojen vana kulkee avaruudessa. Se tunnetaan nimellä Sillage ja sen mukana vaeltaa lukemattomia eri rotuja, mutta mukana on vain yksi ihminen: Navis.

Sillage edustaa perinteistä, laadukasta eurooppalaista tieteissarjakuvaa. Päähenkilö Navis on ällistyttävän nopeasti muuttunut ensimmäisen albumin viidakon villitytöstä tähtienväliseksi troubleshooteriksi. Navis lähetetään tälläkin kertaa tutkimaan erään planeetan peräti outoja tapahtumia. Sieltä saattaa myös löytyä hänen oman rotunsa edustaja…

* * *

Sillage 3 – Hammasrattaat
(Egmont 2011, alk. Engrenages, Delcourt 2000)
Käsikirjoitus: Jean David Morvan
Kuvitus ja värit: Philippe Buchet
Suomennos: Lauri Narinen

Kovakantinen, 4-v.
56 s., 24 x 31,5 cm
ISBN: 978-952-233-411-4
€16.95


S
teampunk on tieteiskirjallisuuden laji, jossa teknologia vastaa pitkälti 1800-luvun loppua. Höyrypunkin vaihtoehtotodellisuuksissa saattavat silti Jules Vernen ja H. G. Wellsin romaanien keksinnöt olla “oikeasti” olemassa; tähtialukset voivat nekin seilata eetteriaalloilla Marsiin ja Venukseen saakka.

Futuristisissa steampunk-tarinoissa yhteiskunta on saattanut osin taantua muistuttamaan viktoriaanisia oloja jonkin apokalyptisen mullistuksen takia tai ehkä vain arkkitehtonisen kertaustyylin takia. Joskus virtuaalitodellisuus on luotu näyttämään edellisen vuosisadan vaihteen Pariisilta tai Lontoolta. Steampunkin ikoniseksi merkiksi on vakiintunut hammasratas.

Hammasrattaat-albumissa tapahtumat sijoittuvat planeetalle, joka suurelta osin muistuttaa Ranskaa edellisen vuosisadan vaihteen ajoilta; olot ovat siellä

Kapinoivat massat saavat kuritusta! Vallankumous vaatii verta.
Kapinoivat massat saavat kuritusta! Vallankumous vaatii verta.

levottomat, sillä jonkinlaiset anarkokommunistit ovat nousseet kapinaan päärejä vastaan. Sekä lajien että sivilisaation kehitys käyvät ylikierroksilla. Miksi? Sen Navis saa selvittää.

Tieteiskirjallisuus on omiaan yhteiskunnallisia ajatusleikkejä varten. Tässä Sillage-albumissa on otettu aiheeksi sosialistinen syndikalismi, joka syntyi Ranskassa 1800-luvun lopulla. Se sisälsi voimakkaan anarkistisia piirteitä ja pyrki ottamaan tuotantovälineet ja poliittisen vallan haltuunsa vaikka voimakeinoin. Syndikalisteilla ei tosin ollut valkoista ihoa ja pandamaisia täpliä kasvoissaan, kuten planeetalla TRI-JJ 68.

* * *

Yleisempi teema Hammasrattaissa on se, kuinka pitkälle voi toisten elämään puuttua niin yksilötasolla kuin yleisemminkin. Ruuduissa tätä ilmentää nerokkaasti usein käytetty ilmaperspektiivi; aivan kuten hallitseva luokka katsoo ylhäältä kansalaisia, Sillage tekee saman taivaista käsin. Ero on vain mittaluokassa.

Navis käyttää planeetalla elollista valeasua.
Navis käyttää planeetalla elollista valeasua.

Luonnon ja teknologian vastakkainasettelu on taas mukana, kuten se oli jo ensimmäisessä, rousseaulaista aatemaailmaa tutkailevassa albumissa Tulta ja tuhkaa.

Philippe Buchetin luonnos kansiaiheesta.
Philippe Buchetin luonnos kansiaiheesta.

Morvan näyttää käyvän läpi erilaisia yhteiskuntafilosofisia ajatusmalleja naamioiden ne jännittäviksi scifi-seikkailuiksi. Lukijan ei tarvitse tietää tai tiedostaa yhtikäs mitään näistä pinnan alla väräjävistä syvällisemmistä yhteiskuntatutkielmista vaan hän voi nauttia täysin siemauksin komeista kuvista ja tyylikkäistä toimintakohtauksista.

Sanottakoon nyt kuitenkin, että se tieteiskirjallisuudessa niin usein käytetty tehokeino, jossa jokin tuttu metafora konkretisoituu, on otettu käyttöön tässäkin tarinassa. Vallankumouksen lapset ovat jotakin aivan muuta kuin mitä vallankumouksen tekijät tarkoittivat.

Käsikirjoitus on taiturin, melkeinpä taikurin työtä, niin paljon nyansseja ja mielenkiintoisia keikauksia se sisältää. Taide tukee sitä kaikilta osin. Lauri Narisen suomennoksessa kuuluu kumouksen kalske.

Hammasrattaat on parasta eurooppalaista tieteissarjakuvaa. Vive la révolution!


Keskustele Kvaakissa Sillagesta ja Steampunkista.

Suomeksi julkaistua steampunk-sarjakuvaa:

  • Luther Arkwrightin seikkailut (Bryan Talbot)
  • Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga (Alan Moore, Kevin O’Neill)
  • Nemesis (Pat Mills, Bryan Talbot, Kevin O’Neill)
  • Sherlock Holmes – oikeudenkäynti (Leah Moore, John Reppion, Aaron Campbell)
  • Fullmetal Alchemist (Hiromu Arakawa)
  • Hollow Fields (Madeleine Rosca)
  • Tom Strong (Alan Moore; Mustanaamio-lehdessä 2002-2004)
  • Gotham by Gaslight (Batman 6/1991)
  • Jerry Corneliuksen ilmatiivis autotalli (Moebius)
  • Adele ja hirviö: Adèle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut (Jacques Tardi)

Kuvat © Guy Delcourt Productions