Boheemit karvakuonot

Tyrnävän verikoirat Vol 5

Esa “Holecek” Holopaisen jo parikymmentä vuotta sitten Oulun Yo-lehteen luoma Tyrnävän verikoirat -sarjakuva on edennyt viidenteen osaansa. Tämän julkaisun pääosin kolmiriviset stripit ovat ilmestyneet vuosina 2008-2011. Osa sarjoista on ilmestynyt myös Pikkufingerpori 4 -lehdessä ja Epuukin toimesta julkaistussa digiversiossa.

Tyrnävän verikoirat Vol 5 on A5-kokoa ja vaakamuotoinen. Hiukan erikoisesti takakansi on näyttävämpi kuin etukansi. No, tämä ei haittaa, näin manga-aikanahan olemme moiseen jo tottuneet.

Kansi. (Takakannesta ei valitettavsti ole kuvanäytettä.)
Kansi. (Takakannesta ei valitettavsti ole kuvanäytettä.)

Tyrnävän verikoirat kertoo kahdesta ikuisesta opiskelijasta. Opiskelun sijaan he viettävät keskikaljantäyteistä laatuaikaa. Sarjan sivuhenkilöistä mainittakoon laiskanoloinen kampuksen talonmies, jonka osana on joutua suht’ sännöllisesti kokemaan kovia Verikoirien kynsissä. Toki Verikoiratkin saavat tasapuolisuuden nimissä joskus nenilleen.

Vaikka Verikoirat harrastavat paikka paikoin aivan pöyristyttävää
väkivaltaa mm. puristamalla koiria mankelin läpi, niin sarjakuvan yleisilme on kuitenkin sympaattinen ja positiivinen. Holecekin kiltinoloinen ja pelkistetty grafiikka on oiva vastapaino paikoin rankalle huumorille. Kieli poskessa mennään, mutta hillitysti.

Sarjan dialogi on mietitty huolella. Puhekuplissa oleva teksti on napakkaa ja lyhyttä. Lukijan ei tarvitse jäädä puhekupliin viipyilemään. Muutamassa stripissä Holecek on käyttänyt tietokonefonttia, se pomppaa ikävästi silmään. Usein stripin viimeisessä ruudussa on loppuvitsin lisäksi lyhyt sutkaus, joka tuo pienen lisän itse vitsiin tai antaa siihen uuden näkökulman, pisteen iin päälle.

Tyrnävän verikoirissa viehättää pehmeiden arvojen ja brutaaliuden onnistunut
sekoitus. Sarjan hahmot ovat kaikki selvästi pohjimmiltaan kilttejä, mutta silti
usein ajaudutaan lopuksi ties millaisiin järjettömyyksiin. Vaikka rankimmat stripit lienevät parhaimpia, niin niiden vastapainoksi tarvitaan ehdottomasti myös lukijoiden herkimpiä kieliä soittelevia jaksoja. Pelkkä rankistelu olisi tylsää. Kisut ja pikkulinnut ovatkin selvästi päähenkilöidemme sydäntä lähellä, ainakin aika ajoin. Kaupallinen ja kova nykymeno ei Verikoiria viehätä.

Tyrnävän verikoirat Vol 5 on julkaistu omakustanteena BoD/books on Demand -tuotteena. Sarjassa olisi potentiaalia myös isommille markkinoille. Olisiko pääsy Arktisen Banaanin Pikkufingerpori 4 -lehteen merkki Tyrnävän verikoirien uudesta ja laajalevikkisemmästä tulevaisuudesta?

Pieni miinus on piirrosviivojen aavistuksenomainen rasteroituminen.

Piirrokset ja käsikirjoitus: Holecek
Books on Demand
ISBN 978-952-498-216-0
Pehmeäkantinen, 44 sivua
Hinta: 5-6 euroa

Tyrnävän verikoirat saatavana ainakin täältä:

Suuri Kuu
Levykauppa X
Info
Suuri suomalainen kirjakerho

Keskustelua Tyrnävän verikoirista Kvaakissa