Bill Blackbeard 1926 – 2011

jo legendaarinen kokoelma
jo legendaarinen kokoelma

Amerikkalainen sarjakuvahistorioitsija William Elsworth Blackbeard kuoli 10.3. 2011. Hän oli kuollessaan 84-vuotias.

Blackbeardin sanotaan yksin lähes kirjaimellisesti pelastaneen amerikkalaisen sanomalehtisarjakuvan. Vuosikymmenten aikana hän keräsi arkistoihinsa lähes kaiken 1800-luvulta nykypäivään asti.

Lapsuudesta alkanut intohimoinen sarjakuvien keräily muuttui ammattimaiseksi kun Blackbeard perusti San Francisco Academy of Comic Artin 1960-luvulla. Historiaa ja kirjallisuutta opiskellut Blackbeard toimitti tai kirjoitti kymmenittäin sarjakuva-alan kirjoja ja kokoelmia. Useimmat keskittyivät tuomaan esille amerikkalaisen sarjakuvan alkuvuosikymmeniä 1890 – 1950.

Legendaarisimmista Blackbeardin toimittamista kokoelmista voi mainita Smithsonian Collection of Newspaper Comicsin (1977), kaksiosaisen The Comic Strip Centuryn (1995), jättimäisen Richard Outcaultin Yellow Kidiä käsittelevän kirjan (1995) ja lukuisat muut kokoelmat Krazy Katista Terry and the Piratesiin. Hyperion Press oli ensimmäisiä klassikkosarjakuvien kokoelmien julkaisijoita, The Hyperion Library of Classic American Comic Strips alkoi jo 1970-luvulla.

Blackbeard tuli alalle juuri oikeaan aikaan ja lähes viime tipassa. Blackbeard suunnitteli kirjoittavansa amerikkalaisen sarjakuvan historian 1960-luvun puolivälissä. Oli hankittava mahdollisimman paljon tietoa ja koluttava arkistoja. Historia oli jo katoamassa.

Blackbeard toimitti tämänkin kirjasarjan.
Blackbeard toimitti tämänkin kirjasarjan.

Yhdysvaltain kongressin kirjasto, jolla oli laivaston entiset varastot täynnä arkistoituja sanomalehtiä, lähes kaikki isoimipien kaupunkien lehdet 1800-luvulta alkaen, oli aikeissa tuhota ne heti mikrofilmille tallentamisen jälkeen. Se olisi tiennyt upein kivipainossa painettujen värillisten sunnuntaisarjojen katoamista ikiajoiksi. Mikrofilmi on mustavalkoista. Blackbeard sai koko varaston.

San Francisco Academy of Comic arkistoineen toimi 1990-luvun lopulle asti Blackbeardin kotona. Asuintalo oli tupaten täynnä arkistolaatikoita, joihin oli huolella säilötty tuhansittain saarjakuvaliitteitä, sarjakuvalehtiä yms. Arkisto on nykyään osa Ohion yliopiston sarjakuva-arkistoa ja museota.

R. C. Harvey Comics Journalissa:
http://www.tcj.com/bill-blackbeard-1926-2011/