Sarjakuva-Finlandia – jaettu palkinto

Paakkanen, Kovacs ja Numminen Kuva: Vesa Kataisto
Paakkanen, Kovacs ja Numminen Kuva: Vesa Kataisto

Tampere kuplii -festivaalin yhteydessä perjantaina julkistetun Sarjakuva-Finlandian ylituomari M.A. Nummisen päätös oli kaksimielinen.

Kati Kovácsin Kuka pelkää Nenian Ahnavia? ja Heikki Paakkasen Amerikka olivat Nummisen mielestä kumpikin Finlandian arvoiset, joten sarjakuvadiktaattorin oli pakko heilauttaa Damokleen miekkaa.

Kovácsin ja Paakkasen teokset ovat matkoja todellisuudessa ja tajunnan sisäavaruudessa, molemmat tinkimättömän omaperäistä ilmaisua edustavia kirjoja, joita ei olisi voinut toteuttaa muussa muodossa kuin sarjakuvana. Molemmat teokset on kustantanut Arktinen Banaani.

Kati Kovácsin teoksen päähenkilö Nenian Ahnav syntyy eristyneellä saarella asuvaan köyhään kalastajaperheeseen. Ulkomuodoltaankin erikoisen tytön horoskooppimerkki on kalat, turska ja barracuda. Toinen on puskenut tiensä toisen läpi, sellainen tietää suuria ristiriitoja.

Omista aatteistaan alati innoittuvan Siviilipalveluhenkilön ja Sissin hahmoon vastentahtoisesti ruumiillistuneen Talvisodan Hengen yhteiset matkat ovat kuljettaneet hahmoja Heikki Paakkasen teoksissa pitkin Eurooppaa ja Venäjää. Nyt lopulta he päätyvät Amerikkaan, jossa kaikki on suurta, varsinkin lupaukset.

M. A. Nummisen perustelut:

Oli mahdotonta päättää kuka ansaitsisi ensimmäisen sijan, joten Finlandia oli pakko jakaa.

”Viinitermiä käyttääkseni vuosikerta 2010 ei ollut parhainta laatua; edellisen vuoden sadosta olisi ollut helpompaa valita vuoden sarjakuvakirja. Tilanteen ratkaisemiseksi ”ensimmäinen palkinto” jätetään antamatta ja sen asemesta myönnetään kaksi ”toista palkintoa”.”

Kati Kovács on kirjallaan Kuka pelkää Nenian Ahnavia? lähellä sitä perinnettä, jota diktatorinen tuomari on nuoruudessaan arvostanut: outoutta ja yllätyksiä. Improvisatorinen tyyli kuvituksessa oli myös riittävän viehättävää.

Heikki Paakkanen luo Amerikka-kirjassaan kutkuttavia kontrasteja Yhdysvalloista ja käyttää kliseitä huvittavalla tavalla hyödykseen ja lukijan riemuksi. Piirrosjälki on taattua Paakkasta ja persoonallisuudessaan ilahduttavasti valtavirroista poikkeavaa.

Keskustele Sarjakuva-Finlandiasta Kvaakissa

http://www.sarjakuvafinlandia.fi/