Kolme vuosikymmentä Kurpitsaa

Sarjakuvakustantamo Suuri Kurpitsa täyttää kolmekymmentä vuotta. Ajan kulumista juhlitaan Telakalla perjantaina 8.4. viiden orkesterin voimin. Synttäreillä musisoivat Jahnukaiset, Grillin’ Willie And The Vegetarians, P-K Keränen & Black Motor, Darlingbee ja Teatones.

Suuri Kurpitsa aloitti 1981 sekalaisena alakulttuurilehtenä, mutta erikoistui pian sarjakuvaan. Lehtimuotoinen Kurpitsa loppui 90-luvun puolivälissä, mistä lähtien kustantamo keskittyi yksittäisten taiteilijoiden teoksiin. Ruotsalaisen Joakim Pirisen Myrsky hiekkalaatikossa (1986) oli Kurpitsan ensimmäinen sarjakuvakirja. Sittemmin niitä on kertynyt katalogiin reilut 70 kappaletta.

Juhlaillassa julkistetaan kolme uutuutta: Ville Pirisen Yhesti yhes neljännes paikas, Ilkka Pesämaan pilapiirroskirja Mein Hmpf sekä Pauli Kallion ja Jukka Tilsan kokoelma Sunnuntai Sekametsässä.

Suuri Kurpitsa ei ole illan ainoa synttärisankari, sillä päiväkerhojatsin lippulaiva Jahnukaiset täyttää 15 vuotta. Kvintetti on julkaissut tähän saakka kolme albumia, joista uusin Neljä esinettä ilmestyi viime vuonna. Sarjakuvantekijöillä on Jahnukaisissa vahva edustus, sillä klarinettia soittaa Jukka Tilsa ja kitaraa Pasi Heikura.

Juhlaohjelmisto jatkuu Tampere Kuplii -festivaaleilla la 9.4. Werstaan 2. kerroksen kongressisalissa. Klo 13 – 14 keskustellaan Suuren Kurpitsan historiasta. Jyrki Liikka haastattelee Pauli Kalliota ja Reija Niemistä. Heti perään klo 14 – 15 esitellään Suuren Kurpitsan uutuudet. Asko Alanen haastattelee Ville Piristä, Ilkka Pesämaata, Jukka Tilsaa ja Pauli Kalliota.

Suuren Kurpitsan juhlavuoden tapahtumat jatkuvat Kemin sarjakuvapäivillä 12.-14. toukokuuta ja Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 16.-18. syyskuuta.

Telakka
Suuri Kurpitsa
Tampere Kuplii