Chi’s Sweet Home

Tuskin mikään maailmassa on suloisempaa kuin pikku kisu. Konami Kanatan (s. 1958) sarja emostaan eroon eksyneestä kissanpennusta tiivistyy tähän yksinkertaiseen perusoivallukseen.

Kissanpentu, Chi nimeltään, hukkaa emonsa. Onneksi Yamadan perhe – isä, äiti ja pieni poika – heltyy ottamaan kissaressun hoiviinsa. Ennen kuin he löytävät pennulle uuden kodin, he ehtivät kiintyä tähän teräväkyntiseen karvapalloon ja ottavat sen itse suojiinsa. Kun Yamadat asuvat talossa, jossa ei sallita lemmikkejä, jo pelkkä eläinlääkärikäynti muuttuu hupaisaksi pikku toimitukseksi.

Seitsemän osan mittainen sarjauutuus on suunnattu aivan nuorimmille lukijoille, kuten myös Hamsteripäiväkirjat. Eläinaihetta lukuun ottamatta sarjoilla ei ole mitään yhteistä. Tyylilajiltaan Kanatan manga muistuttaa menestyssarjaa Yotsuba&; ne kuvaavat arkista elämää, jonka pienet tapahtumat antavat sarjoille jaksoittain vaihtuvan temaattisen kehyksen. Seurattavaa juonta niissä ei sen sijaan ole nimeksikään, joten kyyninen lukija vain haukottelee tapahtumien puutteessa.

Oma koti kullan kallis on kotoisin Weekly Morning -julkaisusta. Sen sivuilta on lähtöisin myös toinen kissasarja, Makoto Kobayashin What’s Michael, mutta Kanatan sarja on suunnattu nuoremmille ja siten se sopii paremmin suomalaislukijoiden käsiin. Kenties jonain päivänä nähdään Suomessa myös Masashi Tanakan maineikas ja valloittava pikkudino Gon.

Erityishuomion Sangatsun laadukas pokkariuutuus ansaitsee väreistään, mikä on kissanminttua mustavalkoisiin pokkareihin tottuneille. Oma koti kullan kallis sopii kouluikäisille lukijoille, mutta myös vanhemmat kissojen ystävät saavat siitä riittävästi hupia.

Chi’s Sweet Home 1: Oma koti kullan kallis (Chīzu suīto hōmu 1, 2004)
Tarina ja taide: Konami Kanata
Suomennos: Antti Valkama
Ladonta: Toto Productions
Julkaisija: Sangatsu Manga
ISBN: 978-952-16-1391-3
Painopaikka: Juvenes Print – Tampereen yliopistopaino 2011
Ulkoasu: väri, 128 x 182 mm., 162 s., nid.
Ovh: 4,90 € (tutustumistarjous, norm. 6,90 €)


Kuvat © 2004 Konami Kanata

Keskustele Chi’s Sweet Home -mangasta Kvaakissa.