Aprillipila: Mustiksen digitaalinen ylösnousemus

Kvaak.fi toivottaa hyvää aprillipäivää 2011!

Mustis Kustannus Oy:n julkaiseman tiedotteen mukaan yhtiö ryhtyy julkaisemaan Mustiksen seikkailuja suomen kielellä Applen iPad-laitteille ja Android-pohjaisille mobiililaitteille. Aluksi tarjolle tulee kaksi kertaa kuukaudessa samat Mustis-sarjakuvat, joita Egmont Kärnan AB julkaisee ruotsinkielisessä Fantomen-lehdessä. Tiedotteen mukaan yhtiö on kuitenkin hankkinut mahdollisimman laajat julkaisuoikeudet Mustis-aiheisiin sarjakuviin, ja luvassa onkin myös amerikkalaisten kustantamojen Moonstone ja Dynamite tuottamaa Phantom-materiaalia.

Kun tieto Egmont Kustannuksen julkaiseman Mustanaamio-lehden päättymisestä alkoi levitä viime vuonna, Mustis-kustannuksen takana olevat pitkäaikaiset sarjakuvaharrastajat kehittivät suunnitelman suosikkisankarinsa palauttamisesta henkiin uudessa muodossa. Paperisen lehden vähittäinen kuolema teki selväksi, että menestyksekäs paluu edellyttäisi täysin uutta lähestymistapaa. Uusi kustantaja uskoo, että digitaalisen julkaisuformaatin toisenlainen kustannusrakenne mahdollistaa uuden kukoistuskauden vanhalle konkarille.

Mustis-sovelluksen prototyyppi Kai-Ilmari Taipaleen iPadissa
Mustis-sovelluksen prototyyppi Kai-Ilmari Taipaleen iPadissa

Sarjakuvat tarjotaan Mustis-kustannuksen oman lukusovelluksen kautta. Sovellus on räätälöity Mustis-sarjakuvia varten, ja erityisesti Mustiksen pitkäaikaisimpia faneja varten sovellus sisältää ns. Mustis-vision: Sarjakuvan pystyy vaihtamaan lennossa värillisestä mustavalkoiseksi lukutilasta poistumatta.

Suomen valtion kirjallisuuskulttuurin edistämislautakunta (FINI) on myös mukana hankkeessa. Mikäli Mustis-projekti osoittautuu toimivaksi, vuonna 2012 on tarkoitus käynnistää uusi e-sarjakuvajulkaisu joka kuukausi.

Kvaak.fi otti sähköpostitse yhteyttä Mustis Kustannuksen toimitusjohtajaan Kai-Ilmari Taipaleeseen ja selvitti hieman tarkemmin muutamia olennaisia kysymyksiä. Ensinnäkin Mustis Kustannuksen tiedotteessa käytetään silmiinpistävästi vain nimitystä Mustis — voiko tästä päätellä, että kyseessä ei kirjaimellisesti ottaen olekaan Mustanaamion paluu?

Tavaramerkkisyistä lyhennetty, entistäkin iskevämpi nimi
Tavaramerkkisyistä lyhennetty, entistäkin iskevämpi nimi

– Vanha nimi on Egmont Kustannuksen hallussa oleva tavaramerkki, ja sen lisensointi olisi tullut meille liian kalliiksi. Onneksi kuitenkin lyhyempi lempinimi on yleisölle jokseenkin yhtä tuttu, ja sitä ei ole pystytty rekisteröimään tavaramerkiksi. Sehän voi tarkoittaa yhtä hyvin vaikka mustasukkaista ihmistä. Ehkä laajennamme jossain vaiheessa romanttisten sarjakuvien piiriin! Tuo tuossa oli pieni vitsi.

Entä vanhan Mustanaamio-lehden nimekkäät kakkossarjat, joilla oli omat vannoutuneet faninsa? Onko Mustis Kustannuksella aikomusta julkaista myös Thorgalia tai Tom Strongia?

– Kyllä kaikki Mustis-fanit tietävät, että ainoa oikea syy seurata Mustis-lehteä ovat Mustiksen omat seikkailut. Jos joku nyt vähän vaihtelua sarjakuvatarjontaansa kaipaa, niin sitä varten meillä on tulossa valikoimaan nämä Jenkkien Mustis-tulkinnat. Erityisesti hehkuttaisin Alex Rossin The Last Phantomia, joka tekee Mustikselle saman minkä Kingdom Come Teräsmiehelle. Tosin se itse sarjakuva ei ole niin hyvännäköinen kuin ne Rossin maalaamat kannet, joten aiomme julkaista vain erilaisia variaatioita niistä kansista taustakuviksi tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin.

Lisää tietoja tulevista Mustis-julkaisuista voi lukea Mustis Kustannuksen Twitter-kanavalta osoitteessa http://twitter.com/mustiskustis. Julkaisupäivämääriä on luvattu julkistettavaksi perjantain 1.4. aikana.

Keskustele uudesta Mustiksesta Kvaakissa.