Jumalainen näytelmä

Pitkäpartainen mies ilmestyy väestönlaskentaan ja kertoo olevansa Jumala. Siitä alkaa erikoinen tarina, jossa päädytään jopa oikeuteen ruotimaan ihmisten suhdetta Jumalaan. Onko Jumala luonut ihmiset vai ihmiset Jumalan? Kumpi tarvitsee toista enemmän? Mathieu ei anna suoria vastauksia, mutta eihän tuollaisiin kysymyksiin olekaan oikeaa vastausta, ainoastaan vahvoja mielipiteitä.

Jumala itse
Tekijä: Mathieu, Marc-Antoine
Alkuteos: Dieu en personne
Suomentaja: Keynäs, Ville
ISBN: 978-952-01-0461-0
Kustantaja: Like
Sidosasu: sidottu
Painopaikka: Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu, 2011
Sivumäärä: 123
Hinta: 15,90 – 22,90 € (nettikaupoissa)

Hengellisyys tuntuu kiinnostavan tällä hetkellä monia. Sarjakuva-Finlandian finalisteistakin löytyy useita aihetta käsitteleviä tai ainakin sitä sivuavia teoksia. Ehkä syynä on maailman tila, jossa talousvaikeudet ja luonnonmullistukset koskettavat entistä suurempia ihmisjoukkoja heikentäen ihmisten uskoa tekniikan ja tiedon voimaan. Itse asiassa vaikuttaa siltä, että tekniikan kehittyminen ja elintason nousu ovat tehneet elämästämme entistä haavoittuvampaa. Ei siis ihme, että ihmiset hakevat pysyvyyttä ja selityksiä korkeammista voimista. Tähän taustaan nähden Marc-Antoine Mathieun Jumala itse julkaistiin otolliseen aikaan.

Nimestään huolimatta tarina käsittelee pikemminkin ihmisiä kuin Jumalaa. Logiikka ja ihmisten epätoivoiset yritykset ymmärtää maailmaa ovat keskeinen osa teosta ja sen vuoksi siitä tuleekin mieleen viime vuonna julkaistu Logicomix. Mathieun ote on satiirinen ja hän onnistuukin hienosti osoittamaan miten ylimielisiä ihmiset ovat jahdatessaan kunniaa, menestystä tai ihan vain perinteisesti rahaa. Mikä olisikaan parempi ponnahduslauta niiden hankkimiseen kuin Jumala itse?

Ihmisen ja Jumalan kohtaamista on käsitelty aiemminkin niin kirjoissa, lauluissa kuin sarjakuvissa. Aihe on siis perinteinen mutta herkullinen. Lähtökohta on varmasti aina kiinnostava, mutta lopputulos riippuu kertojan kyvyistä ja maailmankatsomuksesta. Esimerkiksi Crash Test Dummies –yhtye teki aikoinaan loistavan satiirin tällaisesta kohtaamisesta kappaleessaan God Shuffled His Feet. Laulussa Jumala oli ihmisjoukon kanssa piknikillä ja ihmiset kyselivät Jumalalta melko yksinkertaisia kysymyksiä elosta taivaan valtakunnassa. Jumala vastasi kertomalla tarinan pojasta, jonka hiukset muuttuivat sinisiksi. Tämä vertaus sai kuulijat hämilleen, mutta Jumala ei pystynyt asiaa sen enempää selventämään. Laulu siis naureskeli hienovaraisesti Jumalan kryptisille opetuksille. Mathieun lähestymistapa on lähes päinvastainen; hän ei naureskele Jumalalle vaan ihmisille, ja ihan syystäkin. Jumala hahmona on oikeastaan melko passiivinen toimien vain tarinan katalyyttina. Täysin päinvastainen, vaikkakin melko samannäköinen versio harmaaparrasta nähtiin Crumbin Genesikseksessä, joka oli uskollinen kuvitus Raamatun ensimmäisestä kirjasta. Jumalasta on edelleen moneksi.

Mathieu on varttuneemmalle lukijakunnalle tuttu Liken 90-luvun alkupuolella julkaisemista metasarjakuvista (Alkuperä, Ne…, Prosessi, Lopun alku – Alun loppu). Harmillisesti noita albumeita ei tunnu mistään enää löytyvän. Erikoisuudessaan ne olivat omaa luokkaansa, joten uudelleenjulkaisu alkaisi olla jo paikallaan. Jumala itse ei sisällä vastaavia kokeiluja sarjakuvan kerronnalla, mutta ei Mathieu tälläkään kertaa mene siitä mistä aita on matalin. Teksti sisältää paljon sivistyssanoja ja kerronta voi olla hetkittäin haastavaa vasta sarjakuviin tutustuneelle. Kokeneemmat lukijat sen sijaan todennäköisesti nauttivat tarinan hienoista siirtymistä ja tavasta jolla eri näkökulmat ja elämänalat tuodaan mukaan tarinaan. Kuvitus on kaikin puolin tasokasta, mutta melko yllätyksetöntä. Mathieu on kiistatta ammattilainen alallaan ja hänen kynästään irtoaa todella sujuvaa luettavaa.

Jumala itse on erittäin onnistunut kokonaisuus suomennosta myöten. Tarina on ajaton ja siinä riittää pureskeltavaa pitkäksi aikaa. Kaikki ei aukene yhdellä lukemisella, joten kovat kannet tulevat tarpeeseen. Tällaista täytettä on kauppojen hyllyille kaivattukin. Toivottavasti se vain löytää tiensä sieltä lukijoiden kirjahyllyihin.

Keskustele Jumala itse –teoksesta Kvaakissa.