Suomalainen sarjakuva juhlii Kansalliskirjastossa

Veli Giovanni
Veli Giovanni

Kansalliskirjasto juhlistaa Suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlavuotta tänään avautuvalla näyttelyllä Rymyä, raikua, ärräpäitä.

Laaja näyttely käy läpi kotimaisen sarjakuvan kehityksen alkaen 1800-luvun esivaiheista ja 100 vuotta sitten ilmestyneestä ensimmäisestä suomalaisesta sarjakuvakirjasta, Ilmari Vainion Professori Itikaisen tutkimusretkestä, joka julkaistiin 21.11.1911.

Näyttely nostaa esille suomisarjakuvan pioneereja, Veli Giovannista (H. J. Viherjuuri), Ola Fogelbergiin ja Poika Vesantoon.

Kalle Viksarin kansi Poika Vesanto
Kalle Viksarin kansi Poika Vesanto

Näyttelyn aikakaari yltää nykypäivään, tunnetuimpina niminä palkitut tekijät Tarmo Koivistosta, Milla Paloniemeen.

Rymyä, raikua, ärräpäitä -näyttelyssä on ensi kertaa nähtävillä runsaasti harvinaisia sarjakuva-albumeja sekä originaaleja varhaisista suomalaisista sarjakuvista. Lisäksi esillä on näytteitä varhaisista sarjakuvataiteilijoiden tekemistä kotimaisista animaatioista.

Ami Hauhio
Ami Hauhio

Uudempaa suomalaista sarjakuvaa kartoitetaan esittelemällä pien- ja omakustannesarjakuvalehtien kirjoa 1960-luvulta 2000-luvulle. Vähäisen painoksensa vuoksi vanhoja lehtiä näkee harvoin, mutta niiden vaikutus nykyisten tekijöiden myöhempään tuotantoon on olennainen.

Näyttelyn tuoreinta aineistoa ovat näytteet erittäin suosituiksi osoittautuneista sarjakuvablogeista. Niiden kautta on internetistä päätynyt paperille mm. Anni Nykäsen Mummo-sarjakuva. Näyttelyssä on esillä myös uusimpia kotimaisia sarjakuvateoksia selailukappaleina.

Aineistoa on kerätty Kansalliskirjaston kokoelmista, KAVA:sta (Kansallinen audiovisuaalinen arkisto) sekä Suomen sarjakuvaseuran, kustantajien ja keräilijöiden arkistoista. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Suomen sarjakuvaseura ry:n, Sarjakuvantekijät ry:n, Sarjakuvan tiedotuskeskus ry:n ja juhlavuoden asiantuntijatyöryhmän kanssa.

Kiertonäyttely Rymyä, raikua, ärräpäitä – Vuosisata suomalaista sarjakuvaa (bannerinäyttely) kiertää kirjastoissa ja kulttuuritiloissa ympäri Suomea, mm. Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Lapissa.

Rymyä, raikua, ärräpäitä. Vuosisata suomalaista sarjakuvaa
10.2 – 15.10.2011 Kansalliskirjaston Kupolisali

Kansalliskirjasto