Corto Maltesen vanhat seikkailut uusissa väreissä

CORTO MALTESE: Herra presidentin voodoo

Corto Maltese on mestarillinen sarjakuva ja Hugo Pratt on mestarillinen sarjakuvantekijä. Harvassa ovat sellaiset lukijat, jotka sarjaan tutustuttuaan eivät ole jääneet ns. koukkuun. Nyt julkaistut kolme Corto-tarinaa, Päitä ja sieniä, Banaaniconga ja Herra presidentin voodoo, ovat siis todellinen sarjakuvaherkku. Tarinoista kaksi on julkaistu aikoinaan Non Stop –lehdessä ja viimeisin Tapiirissa. Lisäksi ne on julkaistu myös Banaaniconga-koosteessa.

Niteen takasivulla mainostetaan, että tarinat julkaistaan nyt väreissä ensimmäistä kertaa suomeksi. Itse asiassa kaksi ensimmäistä tarinaa oli väreissä jo Non Stop -lehdessä. Väritys 1970-luvulla oli hyvin sympaattinen mutta kieltämättä paikoitellen melko sotkuinen. Patrizia Zanottin väritys hivelee kaikin tavoin silmää.Vanhaa...  ... ja uutta väritystä.

Sarjojen sivutaitto ei ole muuttunut edellisistä julkaisuista. Myös Heikki Kaukorannan käännös on täsmälleen sama kuin edellisessä koosteessa. Vaan miksi pitäisi korjata, jos mikään ei ole rikki? Ainoastaan puhekuplia on uudistettu edellisen julkaisun jälkeen. Uusi julkaisu siis puolustaa olemassaoloaan kaikilla tavoilla.

Corto epäilevällä kannalla
Corto epäilevällä kannalla

Oma ansio on myös Marco Steinerin kirjoittamalla aloitusartikkelilla, joka saa lukijassa aikaan kaipuun päästä Amazonille etsimään itseään. Onneksi sinne pääsee Corton matkassa.

Hugo Prattin sarjakuvien ystäviä ihmetyttää vain yksi asia. Miksi nämä tarinat julkaistaan jo kolmatta kertaa, kun lukematon määrä mestarin muita töitä on edelleen kääntämättä suomeksi? Onhan Corto Maltese erinomaisen hyvää sarjakuvaa, mutta osasi Pratt tehdä paljon muutakin.

Teksti ja kuvitus: Hugo Pratt
Suomennos: Heikki Kaukoranta
Artikkeli: Marco Steiner
Väritys: Patrizia Zanotti
Tekstaus: Jussi Karjalainen
Julkaisija: Kustannus Jalava
ISBN: 978-951-887-431-0
Painopaikka: Singapore 2010
Ulkoasu: väri, nidottu, 208 x 280 mm, 94 s.
Ovh: 25€

Keskustele Kvaakissa Corto Maltesesta.