Rentoa elämänmenoa Barcelonan auringon alla

Kati Rapian ensimmäinen Napa-kirja, Yellow Bird, on varsin leppoisaa luettavaa syksyn yhäti kylmeneviin iltoihin. Rapian strippikokoelma-albumista löytyy pieniä ja oudon merkityksellisiä huomioita muun muassa merihevosten ”sulotuoksuista”, kadulta löytyvistä huonekaluista ja tapettien alta paljastuvista smurffeista.

Kati Rapia:
Yellow Bird
Napa Books

Barcelonan auringon alla Rapian omakohtaisesti koettuihin tapahtumiin perustuva 32-sivuinen Yellow Bird välittää lukijalle jokapäiväisen elämän pieniä ihmeellisyyksiä: uusia vesihanoja, rusketusraitoja ja ennustajalintuja. Elämänmeno on välittömän huoletonta, vaikka Rapia silloin tällöin konkreettisesti juuttuukin keinonahkasta tehtyyn sohvaan kiinni ja pastan valmistaminen tuottaa vaikeuksia.

Vuodesta -96 sarjakuvia julkaisseen Rapian piirrosjälki ei ole anatomisen tarkkaa, mikä kenties siten myös osaltaan korostaa lämpimän ilmanolon rentouden tuntua. Rapian kokonaiskerrontatyylissä on samankaltaisuutta Katja Tukiaisen tuotannon – varsinkin Tukiaisen viimeisimmän Postia Intiasta -albumin – kanssa.

Päällimmäiseksi Rapian Yellow Birdistä jää mieleen kepeys, leppoisuus ja hyvä mieli. Mikäli sinulla ei juuri nyt ole varaa lähteä Etelän maille, tartu Rapian albumiin – onnistuu se hetkellinen rentoutuminen niinkin.

Pienet, mutta sitäkin merkityksellisemmät havainnot kunniaan.

http://www.hiekkaranta.net/kati
http://www.welcome.to/napa