Angoulêmen pääsarjan kilpailussa kaksi suomalaisalbumia

Kaksi suomalaista sarjakuva-albumia on tänä vuonna mukana Euroopan suurimman sarjakuvafestivaalin pääsarjan kilpailussa.

Ranskan Angoulêmen festivaalin palkintoa tavoittelevat Ville Rannan sarjakuvaromaani Kajaani (Çà et Là, ”L’exilé du Kalevala”) ja Aapo Rapin albumi Meti (Rackham). Kirsi Kinnunen on kääntänyt molemmat albumit ja ne julkaistiin Ranskassa 2010.

© Ville Ranta
© Ville Ranta

Suomalaisia sarjakuvia on Angoulêmen kilpailusarjoissa ollut ehdolla aiemmin ainoastaan kahdesti. Kummallakin kerralla saatiin tunnustusta: antologiat Glömp ja Laikku jakoivat vaihtoehtosarjakuvan palkinnon 2005, ja Tove Janssonin Muumeille myönnettiin klassikkopalkinto 2008.

© Aapo Rapi
© Aapo Rapi

Rannan ja Rapin menestystä päästään jännittämään 27 – 30.1.2011.

Ennen 1990-luvun loppua Ranskassa ei oltu julkaistu yhtäkään suomalaista sarjakuva-albumia. Sittemmin siellä on ilmestynyt liki 50 suomalaista sarjakuvateosta.

Viimeisimpänä julkaistaan Juha Ruusuvuoren ja Hannu Lukkarisen Nicholas Grisefothin ensimmäinen osa ranskaksi. Lisäksi Suomalaisen kirjallisuuden tiedotuskeskus (Fili) tuottaa Angoulêmeen suomalaisia sarjakuvia esittelevän standin.

Kaikki ehdokkaat: Sélection officielle