Käytännöllinen ohjevihkonen rakkauteen taantuneille

Ville Ranta on maamme tunnetuimpia sarjakuvantekijöitä, keskustelunherättäjä ja tunteilija. Ohjeita

rakastaville on kokeellinen mutta suora ja avoin tilitys siitä, miltä tuntuu rakastaa epätoivoisesti.

Ohjeita rakastaville
Tekijä Ville Ranta
Kustantaja Asema 2010
Painopaikka AS Ingri, Tallinna, elokuu 2010
44 sivua, A5, mv, niitit
Hinta 5 euroa
ISBN 978-952-5909-00-5
© 2010 Ville Ranta

Ville Rannan uusin teos on pinkkikantinen pieni ja kätevä vihko, jonka aiheena on rakkaus, seksi ja näiden miehelle aiheuttamat pelot ja henkinen tuska. Henkilöt ovat nalleja, joka poistaa tehokkaasti eroottisen näkökulman lukijan mielestä eikä huomio kiinnity epäolennaiseen. Vaikka tuskinpa tässä erotiikkaa olisi nähty muutenkaan, Ville Rannan rosoisesta mutta elävästä piirrostyöstä johtuen.

Minialbumi alkaa silti kuin pornofilmi tai aikuisten eroottinen sarjakuva. Juuri toisiinsa tutustuneet nallet juovat viiniä pehmeitä puheskellen, ja mitäpä siitä sitten seuraakaan. Miespuolinen nalle kääntää lisäksi nurinpäin tavanomaisen naisen viettelemisen. Hän puhuu rivoja mutta ajattelee runollisen syvällisesti.

Seuraavassa luvussa mies osoittautuu mustasukkaiseksi takertujaksi ja itkupilliksi.

Nainen tuntuu jostain syystä ottavan sen aika lunkisti. Nyt alkaa itkunsekainen lepertely kun nainen haluaa mennä lapsensa kanssa tapaamaan tämän isää. Miehen hajoaminen tämän johdosta on hienosti toteutettu.

Hieman epätodellinen kertomus on kyseessä, ei moni mies tällä tavalla pura tunteitaan kuten henkilönalle tekee. Mutta olisi voinut lukea pidempäänkin. Tällaisenaan tämä tuntuu jäävän kesken. Muuten hieno teos, mutta väistämättä tulee mieleen että tämä on vasta ensimmäinen osa, vaikkei numeroa olekaan. Tässä kuvataan vasta parisuhteen alkupäiviä, eikä olla edes yhtään varmoja syntyykö tästä suhdetta.

Painotyötä ei voi moittia, mutta ulkoasu on aivan liian vaatimaton. Kovakantinen luksustuotehan tämän olisi pitänyt olla, sellainen joita ostetaan mielitietylle lahjaksi. Sellaiselle joka ymmärtää.

Keskustele Ville Rannasta ja hänen tuotannostaan Kvaakissa