Shugo Chara!

Amu Hinamori on 12-vuotias tyttö. Kolean julkisivunsa takana Amu toivoo rohkeutta olla oma itsensä voidakseen ystävystyä uusien luokkatoveriensa kanssa. Toive toteutuu yllättävällä tavalla Amun löytäessä sängystään kolme koristeltua munaa. Kukin niistä sisältää suojelijan, haltijankaltaisen pikku olennon, joka kuoriutuessaan antaa taikavoimansa Amun käyttöön.

Shugo Chara! on taikatyttögenren edustaja, jossa suojelijat – ensimmäisenä kuoriutuva pirtsakka urheilija, jota seuraavat rauhallinen taiteilija ja kodin hengetär – paitsi toteuttavat Amun toiveita myös muuttavat hänet hyvän välikappaleeksi.

Jokainen kantaa sisällään munaa, johon tiivistyvät toiveet ja unelmat. Toisinaan ihmisen kokemien vastoinkäymisten vuoksi munasta kuoriutuu kantajalleen ja tämän lähimmäisille hyvää tarkoittavan suojelijan sijaan ilkimys. Tällaiset ilkimykset on Amun taikavoimillaan laitettava kuriin ennen kuin ne vahingoittavat kantajaansa epäsuorasti saaden hänet aiheuttamaan läheisilleen suurta mielipahaa ja harmia.

Suojelijat, joita Amulla on poikkeuksellisesti yhden sijasta kolme, edustavat Amun sisäistä potentiaalia. Näin sarjan perussanoma on, että Amu – kaikkien lasten tavoin – voi varttua miksi hyvänsä ikinä tahtookin. Genrensä perinteiden mukaan Shugo Charassa! on siis rohkaiseva perussanoma, minkä ohessa tarina sivuaa tietenkin muutosta tytöstä nuoreksi naiseksi. Tämä teema toistuu taikatyttösarjoissa kerran toisensa jälkeen, mutta Shugo Charan! ansioksi on luettava sen onnistunut variointi.

Nimerkkiä Peach-Pit käyttävät Banri Sendo ja Shibuko Ebara ovat luoneet tasapainoisesti etenevän ja huolitellusti toteutetun kokonaisuuden. Shugo Chara! on hyperaktiivisten säntäilykohtausten leimaamien tyttömangasarjojen rinnalla suorastaan maltillinen, ja tarinaan voi näin varttuneempikin lukija uppoutua. Selkeyttä tuo sekin etteivät sivut pursua ääriään myöten tähtiä ja kukkia.

Tekijöiden hyvä maku tekee lukukokemuksesta sujuvan, minkä ansiosta Shugo Chara! sijoittuu hyvin tyttömangan keskitason yläpuolelle. Kaikkiaan 11 pokkarin mittainen, Japanissa vuosina 2006–2010 julkaistu sarja on myös kokonaiskestoltaan varsin oiva kokonaisuus. Chugo Sharaan! tuskin ehtii kyllästyä, kun Amua vaanii komea kissapoika, ja taikatyttönä hän lukeutuu koulun häikäisevien eliittioppilaiden joukkoon.

Shugo Chara! 1–2 (Shugo Kyara! 1–2, 2006)
Tarina ja taide: Peach-Pit
Suomennos: Antti Kokkonen
Ladonta: Reprotaito Oy
Julkaisija:
Sangatsu Manga
ISBN: 978-952-16-1315-9
Painopaikka: V-tab, Ruotsi 2010
Ulkoasu: mv, 175 x 115 mm., 192 s., sid.
Ovh: 5,90 €


Kuvat © 2006 Peach-Pit

Keskustele Shugo Chara! -mangasta Kvaakissa.