Kun oltiin Maakies

Parivaljakko vauhdissa.
Parivaljakko vauhdissa.

Tekijä: Tony Millionaire
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Kumiorava
Toimitus: Janne-Matti Keisala
Suomennos & tekstaus: Jouko Ruokosenmäki (sekä Jaana Suorsa)
Julkaisu: Syyskuu 2010 | Sidottu | Kovat kannet
| 96 sivua, mv. | koko 270x145mm
ISBN: 978-952-67423-0-4
Suositushinta: 19,90 eur

Amerikkalaisen sarjakuvataiteilijan Tony Millionairen käsikirjoittama ja piirtämä Maakies aloittaa tuoreen kustannusosakeyhtiön taipaleen. Stripit ovat pimeän koomisia toilailuja epäsovinnaisuuden rajamailla.

Maakies ilmestyy Wikipedian mukaan ns. vaihtoehtoisissa viikkolehdessä (L.A. Weekly, The Stranger ja Only). Millionaire on voittanut vuonna 2007 Maakies-sarjakuvallaan Eisner-palkinnon “Paras käsikirjoittaja/artisti – Huumori” -sarjassa.

Maakies on ilmestynyt vuodesta 1994 ja alkuperäiskielellä on julkaistu 6 kokoelmaa. Sarjakuva kertoo Naukkunaakan ja Gabby-sedän pimeän koomisista toilailuista, jotka usein liittyvät alkoholiin, sukupuolitauteihin, eritteisiin tai silmittömään väkivaltaan.

Lukukokemusta ei voi kuvailla itseääntoistavana tai puuduttavana, joka voi olla monen strippikokoelman ominaisuus, vaan lähinnä se jätti sekavan olon. Millionaire ammentaa ideansa kaikesta mahdollisesta epäsovinnaisuudesta, keskittyen lähinnä kylläkin ryyppäämisen ja sen lieveilmiöiden ympärille. Amerikkalainen kulttuuriperimä näkyy monien aiheiden käsittelyssä, esim. aseet saavat kohtuuttoman painoarvon. Arvostan toki sitä, että strippi kertoo tarinan eikä ole vain yksittäinen kokeilu kepillä jäätä kukkahattutätien suuntaan, kuten viime aikoina julkaistuissa hugleikurdagsson-onneajasyanidia-rumalapsi-sieltäjostakin.

Piirtojälki on moninaista, tyylien vaihdellessa perinteisestä lineaarisesta tarinankerronnasta kuvanovelliin ja escheristä vieraileviin piirtäjiin. Ei jää kenellekään epäselväksi, etteikö Millionairen viiva taivu mihin tahansa hänen haluamaansa muottiin. Julkaisukoko antaa oikeutta Millionairen strippimuodolle joka on vaakamallinen ja koostuu ns. pääsarjasta ja sen alla kulkevasta ekstrastripistä. Julkaisu on huokoisella mattapaperilla oikein mallikas ja moitteeton. Suomalaisen sarjakuvan hovipainoksi muodostunut Tallinna Raamatutrükikoja tekee hyvää työtä. Erityishuomautuksena kiinnitin huomiota suomennoksessa monipuoliseen ja elävään kielenkäyttöön.

Millionairen itsensä mukaan Maakies on hänen tapansa paljastaa sisimpäänsä. Kustantajan mukaan kaikkien kauheuksien takana sykkii lämmin sydän, joka kuvaa kauniisti ja taitavasti kaukaisia merimaisemia ja ihmisyyden moninaisuutta. Allekirjoitan ensimmäisen, toinen jää hieman kaukaisemmaksi. Voin suositella lämpimästi synkemmän huumorin ystäville, varsinkin jos osaat eläytyä amerikkalaiseen kulttuuriperimään ja joko jaat tai ymmärrät heidän populaarikulttuurin ja yhteiskunnan konventioita.

Kustannusosakeyhtiö Kumiorava on vuonna 2010 perustettu itsenäinen pienkustantamo, joka omien sanojensa mukaan “keskittyy pääasiassa amerikkalaisen ja eurooppalaisen huumorisarjakuvan julkaisemiseen”. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, mihin kustannuslinja määräytyy ja mitä muita herkkuja suomalaisyleisölle tarjoillaan.

Linkit:
Maakiesin virallinen kotisivu
Keskustele Maakiesista tai Kustannusosakeyhtiö Kumioravasta Kvaakissa.