Kochalkaa Suomeksi

Epäkaupallisempien jenkkipiirtäjien kärkikaartiin itsensä viime vuosina kiilannut James Kochalka teki juuri Suomen debyyttinsä hieman yllättäen Egmontin julkaisemassa Mega Marvel 6:ssa. Lehden kannessa lukee Hulk, ja sen sisältönä on vihreän jätin seikkailuja.

Piirsin jutun alun perin mustavalkoiseksi, ja se julkaistiin antologiassa nimeltä Coober Skeeber, kertoo Kochalka.
”Tämä tapahtui niihin aikoihin, kun Marvel oli menossa nurin. Ajattelimme, että jos firma häipyy markkinoilta, sen omistamat hahmot ovat ikään kuin vapaata riistaa. Jokainen kirjan piirtäjistä teki oman versionsa jostakin Marvelin sankarista.
Tottakai firma sitten selvisi ahdingostaan, ja muutama vuosi myöhemmin he ottivat minuun yhteyttä. Olivat nähneet sarjani. Eivät haastaneet oikeuteen, vaan halusivat ostaa sen. Niinpä tein jutun sitten uusiksi väreissä. Se julkaistiin Annual Hulk -lehdessä pari vuotta sitten.”

Vähän tämän jälkeen Kochalka teki DC:n pyynnöstä käsikirjoituksen Hawkman -sarjaan. Sen piirsi Top Shelf -kustantamon kautta paksuja kirjoja ulos pullautteleva Dylan Horrocks.
”DC ei antanut yhden henkilön tehdä kokonaista sarjaa. Epäilen, että tämä johtuu siitä, että he haluavat pitää kontrollin tiukemmin itsellään ja välttää tekijänoikeuskiistoja.” Monen fanin mielestä Kochalkan versio Hulkista saattaa lähestyä rienausta, mutta tekijä on kuitenkin liikkeellä ilmeisen puhtain paperein. ”Rakastan supersankareita ja tarttuisin ilomielin uuteen mahdollisuuteen piirtää tai kirjoittaa niitä”,
Hawkman -sarja julkaistiin DC:n kovakantisessa Bizarro Comics antologiassa (kesäkuu 2001), jossa oli mukana koko joukko vaihtoehtosarjakuvan nimekkäimpiä tekijöitä Eddie Campbellista Gilbert Hernandeziin ja Jeff Smithista Matt Groeningin kautta Tony Millionaireen.

Lisää aiheesta:
www.thefourthrail.com/reviews/critiques/090301/incrediblehulk2001.shtml
people.fac193.com/kochalka.html
www.ultrazine.org/ultraparole/kochalka_english.htm
www.indyworld.com/kochalka/

Uutisessa käytetyt James Kochalkan kommentit olen kääntänyt ja koostanut netistä löytyvistä lukuisista taiteilijan haastatteluista.

5 vastausta artikkeliin “Kochalkaa Suomeksi”

  1. kröhöm reima… kochalkaa on kyllä julkaistu suomeksi jo vuonna 1999… vacuum#10:ssä oli parikin juttua herralta.

  2. tää kochalkan hulk-juttu oli muuten ihan mielettömän hulppea. enpä muista milloin olisin supersankarisarjakuvaa lukiessa nauranut yhtä vilpittömästi ja makeasti.

  3. Arvasin, että on, mutta en muistanut. Puhumattakaan että olisin jaksanut alkaa plärätä kaikkia pikkulehtiä läpi… Ja tuskin muisti kovain moni muukaan 🙂 Hyvä kun korjasit.

    Enivei. Minustakin tuo tarina oli hyvinkin painamisen arvoinen. Jossain jenkkisaitilla on nähtävissä katkeraa fanitilitystä siitä, että miten huonosti se on piirretty.
    Hauskalla tavalla siinä kyllä kiteytetty koko hahmon olemassaolon dilemma. Ja tuossa Hulkiin saatoin jopa samastua.

  4. No jaa, minusta se ei nyt kovin kummoinen…en nyt sen kummemmin tiedä miksi, hassuhan se oli ja kaikkea mutta…noh, eipä juuri muuta.

  5. Mitenkähän J. Ruokosenmäki suhtautui julkaisuun? Taannoin Comics Journalissa Jouko haukkui Kochalkan sarjakuvateoriat pystyyn ja sanoi olevansa onnellinen jos ei joudu koskaan lukemaan yhtään Kochalkan sarjaa. Karman laki iskee kuin miljoona märkää sukkaa!

Kommentit on suljettu.