Scott Pilgrim ja upea elämä

Elokuvan vauhdittamana Bryan Lee O’Malleyn (s. 1979) energiapaukku saapui lehtihyllyille. Videopelisukupolven on helppo samaistua sarjaan, jonka juuret ovat videopelien lisäksi mangassa.

Scott Pilgrim on nuori aikuinen, jonka elämä kuluu työnhaun sijaan bänditouhuissa. Kainalossa on palvova tyttöystävä, mutta Scott suhtautuu häneen lähinnä bändärinä. Unessa Scott kohtaa itselleen sopivamman tyttöystävän. Toden ja fantasian raja häilyy, kun Scott kohtaa uniensa tytön, Ramonan, myös tosielämässä.

Kuuden pokkarin mittaisella sarjalla on juurensa osin mangan puolella, ja ihmissuhdesarjojen klassikko, Rumiko Takahashin romanttinen komedia Maison Ikkoku tarjoaa osuvan vertailukohdan. Sen päähenkilön tavoin myös Scott hakee suuntaansa, roikottaa varalla itseään nuorempaa tyttöystävää ja jahtaa tosimielellä toista. Maison Ikkoku on kuitenkin pohjimmiltaan kolmiodraama ja sen päähenkilö ponnistelee tulevaisuutensa eteen. Videopelisukupolvelle jälkimmäinen on epämieluisaa ja ensimmäinen ajatuksena täysin vieras.

Scott on huoleton ajelehtija, joka ei ponnistele kuin kerjätäkseen kämppikseltään luottokorttia pelikonsolinsa ääressä. Hänen elämänsä on niin vaivatonta, että se on jo suorastaan raivostuttavaa: ihastuksensa kohteen Scott tilaa netistä suoraan kotiovelleen!

Sarjan sydän on ihmissuhteissa, johon ensimmäinen pokkari painottuu, mutta sen henki on videopelimaailmasta. Scott on tytöille kyseenalaistamaton valinta, sillä onhan myös pelien sankari uroksena ylivertainen. Ei Marionkaan ole tarpeen kilvoitella prinsessa Peachin, öh, persikasta.

Scott saa Ramonan omakseen kuin videopelissä ikään; seitsemän ex-poikaystävää on päihitettävä klassiseen beat-em-up-tyyliin. Nämä eivät ole tasaveroisia kilpakosijoita, eikä lukijan ole tarkoitus suhtautua heihin henkilöhahmoina lainkaan. He ovat pelkkiä pelin läpäisyn tiellä seisovia vastustajia.

Ensimmäinen ex-poikaystävistä ilmestyy tyhjästä ja esittelee itsensä, sekä suhteensa Ramonaan, lyhyeen tiivistettynä kuin japsiropessa ikään. Tappion kärsittyään hän katoaa ilmaan jättäen jälkeensä kourallisen kolikoita. Ellei ole kasvanut pelikulttuurin keskellä, tapahtumissa ei pintapuolisesti näyttäisi olevan mitään järkeä.

Osittain epärealistisuutensa vuoksi sarjassa ei ole mitään, mikä nostattaisi pahan maun suuhun. Nujakointi ex-poikaystävän kanssa sujuu musikaalin tavoin, eikä kunnon tappelu sarjan yleishenkeen sopisikaan. Scott kavereineen on alusta lähtien hyvin sympaattinen, ja heidän elämänsä eskapistinen fantasia ilman todellisia ongelmia.

Tytöille on manga-hyllyillä romantiikkaa kylliksi, joten pojille suunnattu ihmissuhdesarja on poikkeuksellisen raikas ja energinen tulokas.

Scott Pilgrim ja upea elämä 1
(Scott Pilgrim’s Precious Little Life, 2004)
Tarina ja taide: Bryan Lee O’Malley
Suomennos: Antti Koivumäki
Ladonta: Graafinen suunnittelutoimisto Pisara Oy
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy
ISBN: 978-952-233-098-7
Painopaikka: Norhaven A/S, Tanska 2010
Ulkoasu: mv, 168 s., sid.
Ovh: 8,95 €


Kuvat © 2004 Bryan Lee O’Malley

Keskustele Scott Pilgrim -sarjakuvasta Kvaakissa.