Rautasarjat täräyttää!

MKKPictures numero 13: Rautasarjat 1

Tarina: Curtvile, Kesola, Hämäläinen

Taide: Mäkinen, Pumps, Vainio, Ahola, Riitijoki, Jokinen, Hormia

Kansi: Katja Louhio

Julkaisija: MKKEntertainment

ISSN: 1795-9691

Ulkoasu: mv, a5, 36 sivua

Painopaikka, Domus Print Oy, 2010

Ovh: 4

Rautasarjat -lehti jatkaa MKKEntertainmentin kollektiivisen supersankarimaailman luotaamista, tällä kertaa lyhyissä tarinoissa, joista osa on jatkokertomuksia. Marvel-sarjakuvien tyyliin taustalla leijuu vanhojen tapahtumien vaikutus ja tulevaa enteillään. Lukijasta riippuen se voi häiritä tai vahvistaa tarinaan sisään pääsemistä.

MKKEntertainment julkaisi viime vuonna 12 lehteä käsittäneen Vampires of Finland-sarjan, ja tulevassa laajassa tarinassa senkin vihjataan kytkeytyvän supersankarikuvioihin. Rautasarjat-lehden on tarkoitus ilmestyä melkein kuukausittain (vuorotellen muiden MKKPictures-nimen alla ilmestyvien lehtien kanssa) , ja tasaisella julkaisutahdilla jatkosarjatkin voivat toimia.

Ensimmäinen Rautasarjat koostuu pidempien tarinoiden introista ja lyhyistä novellinomaisista välähdyksistä MKKE:n maailmaan. Curtvilen ja Riitijoen ”Otava – Jussi, Kuokka ja loputon suo” on niistä kerronnallisesti kiehtovin. Siinä ei näennäisesti tapahdu mitään, mutta pienillä vihjeillä ja nyansseilla esitetään traaginen kohtalo vaikuttavasti. ”Työkkäri”-sarja tuo supervoimat arkiseen maailmaan Powers-sarjakuvan mieleentuovasti. Perinteisempää käsirysyä esittelevät lyhäritkin sitovat tarinansa jollakin tavalla arjen ongelmiin.

Tuuli Noidantytär -tarinan kolme sivua ei vielä tee kovin selväksi mistä jatkosarjassa on kyse, mutta se herättää silti kiinnostuksen poikkeamalla visuaalisesti ja temaattisesti lehden muusta annista. Mainita pitää myös Katja Louhion tunnelmallinen kansi.

Lehti on sympaattinen kokonaisuus – tekijöillä on sarjakuvan perusilmaisu hyvin hallussa ja tasaiseen ilmestyvä lehti tarjoaa hyvän puitteen taitojen kehittämiseen. Rautasarjat on lupaava uusi virstanpylväs MKKEntertainmentin linjakkaassa julkaisuohjelmassa, ja on kiinnostava nähdä miten palaset asettuvat yhteen.

Keskustele MKKEntertainmentin sarjakuvista Kvaakissa.