Incal: Edeltävien aikojen kirjat

Chileläissyntyisen Alexandro Jodorowskyn (s. 1929) ja serbialaisen Zoran Janjetovin (s. 1961) huikea tulevaisuudenvisio räiskyy kuin ilotulitus. Tuttu antisankari, yksityisetsivä John Difool, vedetään jälleen lävitse aivot möyhentävästä myllytyksestä.

Edeltävien aikojen kirjat on edeltäjänsä (Incal, Egmont 2008) tavoin järkälemäinen opus. Kaikkiaan kuuden albumin muodostama kokoelmajulkaisu on eurosarjakuvan ja scifin vannoutuneiden ystävien pitkäkestoinen ilonaihe.

Alkuperäinen Incal on eurosarjakuvan suurmiesten, ohjaaja-käsikirjoittaja Alexandro Jodorowskyn ja kuvittajamestari Jean Giraudin (s. 1938), eli Moebiuksen, yhteistyön tulos. Edeltävien aikojen kirjat on julkaistu alkuperäisen albumisarjan jälkeen, mutta sen tapahtumat ajoittuvat ennen Incalin tapahtumia.

Tämän alkusoiton Incalin tapahtumille on kuvittanut Zoran Janjetov, joka Jodorowskyn tavoin on populaarikulttuurin monilahjakkuus. Giraud itse siunasi hänet työnsä jatkajaksi, ja varmaotteisesti Janjetov on myös täyttänyt Giraudin suuret saappaat. Kokoelmateos on jälkikäteen uudelleenväritetty ja alkuperäisjulkaisuja häveliäämpi versio, jonka hahmot ovat saanet lisävaatetusta ylleen.

Jodorowsky ohjaa parodiamaisella otteellaan Difoolin lävitse aina vain rankemmaksi yltyvästä myllytyksestä. Naivin idealistinen nuorukainen kahlaa perverssin rappeutuneessa yhteiskunnassa järjettömien tapahtumien lävitse. Tukalista tilanteista hän selviytyy yleensä pelkällä tuurilla. Aloitteentekijäksi päähenkilöstä on vain harvoin, mikä yksinään virittää tarinaan oman hupaisan sointinsa.

Sekopäisten tapahtumien kakofonia järjestyy mestarisävellykseksi Jodorowskyn käsissä, ja Janjetov yksin on hänen koko orkesterinsa. Suurtyön vaikuttavuutta lisää kaiken kattava yksityiskohtaisuus. Sivut ovat täynnänsä tapahtumia, ruudut ääriään myöten yksityiskohtia.

Eurosarjakuvan ensikertalainen voi hämmentyä täysin, koska suurteos ei pysähdy selvittämään taustoja tai yhteyksiä asioiden välillä. Lukijan on siten kyettävä mielikuvituksensa avulla luomaan koherentti maailma keskellä tapahtumien pyörrettä. Scifin ja eurosarjakuvan ystäville raskas opus on sen sijaan vähintään painonsa arvoinen euroissa. Keskellä värikuulasta sarjakuvasyksyäkin Edeltävien aikojen kirjat leiskuu heille vuoden huippujulkaisujen joukossa.

Incal: Edeltävien aikojen kirjat (Avant L’Incal, 2010)
Tarina: Alexandro Jodorowsky
Taide: Zoran Janjetov
Suomennos: Kirsi Kinnunen ja Saila Kinnunen
Ladonta: Toto Productions
Toimittanut: Jouko Ruokosenmäki
Julkaisija:
Egmont Kustannus Oy
ISBN: 978-952-233-310-0
Painopaikka: Kiina 2010
Ulkoasu: väri, x mm., 296 s., sid.
Ovh: 39,90 €


Kuvat © 2010 Les Humanoides Associés S.A.S. – Paris

Tutustu ensimmäisen Incal-kokoelman Kvaak-arvosteluun.

Keskustele Incal-sarjakuvista Kvaakissa.

Incal-sarjan albumit (suom. Incal, Egmont 2008):

 • L’Incal Noir (1981, ensisuom. Musta Incal, Jalava 1991)
 • L’Incal Lumière (1982)
 • Ce qui est en bas (1984)
 • Ce qui est en haut (1985)
 • La cinquième essence – Galaxie qui Songe (1988)
 • La cinquième essence – La planète Difool (1989).

Ennen Incal-sarjaa ajoittuvat albumit (suom. Incal: Edeltävien aikojen kirjat):

 • Adieu le père (1988)
 • Détective privé de “Classe R” (1990)
 • Croot! (1991)
 • Anarchopsychotiques (1992)
 • Ouisky, SPV et homéoputes (1993)
 • Suicide Allée (1995).

Muut Incal-albumit:

 • Le nouveau reve (2000, ajoittuu Incal-sarjan jälkeen)
 • Les Quatre John Difool (2008, Final Incal -sarjan aloitusosa)
 • L’Androgyne Capricieux (ei julkaistu vielä kirjoitushetkellä, Final Incal -sarjan toinen osa).