Rumiko Takahashi – Rinne

Ikimuistettavine menestyssarjoineen Rumiko Takahashi (s. 1957) on todellinen mangan kuningatar. Hänen edellinen suurmenestyksensä Inuyasha on vasta päättynyt, kun sen paikan ottaa uutuussarja Rinne.

Sakura Mamiya on pikkutytöstä saakka kyennyt näkemään henkiolentoja. Hänen uusi luokkatoverinsa, Rinne Rokudo, on sivutoiminen shinigami, henkiolento, joka saattelee kuolleen ihmisen sielun uudelleensyntymän kiertokulkuun.

Takahashin tyyli on ajat sitten hioutunut tasaisen varmaksi. Kuvitus on edelleen valloittavaa ja teksti rullaa vaivatta – ja vauhdikkaasti. Takavuosien ohilyönneistään oppinut Takahashi tehtailee kyllä menestyssarjansa tyylipuhtaasti, mutta kovin yllätyksettömästi. On jo pienoinen pettymys, ettei asemansa vakiinnuttanut Takahashi ota edes yhtä ainokaista riskiä uuden sarjansa kanssa. Sen sijaan Takahaski iskee pöytään tutun repertuaarinsa, aina niitä halvimpia pikkuhupailuja myöten.

Tälläkin kertaa sarjan huumori irtoaa hupsuista pää- ja sivuhenkilöistä. Kolean tyylikkäät hahmot ylläpitävät kovaa julkisivua, mutta kullakin on jokin täysin höperö luonteenpiirre, joka heidät inhimillistää. Tällainen huumori toki perustuu pitkälti siihen, että hahmojen käytös on ennakoitavaa ja siksi nytkin kestää hetken lämmetä sarjaa kohtaan. Viimeistään Musta sopimuskissa nostaa kuitenkin virneen huulille. Vaikka lukija tuntisi joka ikisen metkun jo vanhastaan, saavuttaa Takahashi silti jälleen työvoiton.

Takahashin vahvuus on, että hänen sarjansa sopivat yhtä lailla poikien kuin tyttöjenkin käsiin – täysin iästä riippumatta. Erityisesti Rinne on juonivetoisemman Inuyashan jälkeen askel takaisin Ranma ½ -sarjan huumoripainotuksiin.

Rinne 1 (Kyōkai no Rinne, 2009)
Tarina ja taide: Rumiko Takahashi
Suomennos: Antti Kokkonen
Ladonta: Graafinen suunnittelutoimisto Pisara Oy
Toimittanut: Marja-Riikka Parviainen
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy
ISBN: 978-952-233-351-3
Painopaikka: Norhaven A/S, Tanska 2010
Ulkoasu: mv, 192 s., sid.
Ovh: 4,95 € (tutustumishinta, norm. 7,95 €)


Kuvat © 2009 Rumiko Takahashi

Keskustele Rinne-sarjasta Kvaakissa.