Sota on kaunis


Kumpi lopulta vetää pidemmän korren, konna Olrik vai sankari Blake?

Salaisen palvelun kapteeni Francis Blake ja tiedemies Philip Mortimer pelastavat vapaan maailman keltaiselta vaaralta, tai ainakin yrittävät sitä, kolmiosaisen seikkailusarjan ensimmäisessä osassa “Uskomaton takaa-ajo”.

Siinä ohella tarjolla on äärimmäisiä rotuennakkoluuloja, ryhdikkäitä miehiä univormuissa ja futuristista teknologiaa. Sarjakuva-albumin julkaiseminen vihdoinkin suomeksi on kulttuuriteko.

Blake & Mortimer – Miekkakalan salaisuus 1: Uskomaton takaa-ajo
Edgar P. Jacobs
(Egmont 2010)
Suomentaja: Kirsi Kinnunen
56 s., 240 x 315 mm.
ISBN 978-952-233-364-3
€15.95

Edgar P. Jacobs (1904–1987) on yksi keskeisistä sarjakuvan selkeän viivan -koulukunnan edustajista Hergén ja Jacques Martinin ohella. Jacobs vei tämän tyylisuunnan aikanaan melkeinpä pisimmälle. Joissakin hänen ruuduissaan viivat ja kaaret ovat niin pitkälle tyyliteltyjä, että lähestytään jo lähes abstraktia kuvaa.

Modernismin aate palaa hurjalla hehkulla Jacobsin sarjakuvassa, usko tekniikan edistykseen on vankka.

Joissakin Jacobsin ruuduissa viivat ja kaaret ovat niin pitkälle tyyliteltyjä, että lähestytään jo lähes abstraktia kuvaa.
Joissakin Jacobsin ruuduissa viivat ja kaaret ovat niin pitkälle tyyliteltyjä, että lähestytään jo lähes abstraktia kuvaa.
Koppalakkiset sotilaat rähinäremmeineen saavat aikaan tahattoman koomisen efektin.
Koppalakkiset sotilaat rähinäremmeineen saavat aikaan tahattoman koomisen efektin.

Modernismiin ovat kuuluneet myös utopistiset kuvitelmat tulevaisuuden suhteen. Vaikka tarinan alussa ollaankin enemmän dystopian puolella, kaikkien ihmeaseiden ja stratosfäärissä käytävien ilmataistelujen kuvaus on kuin futuristin haaveunta. Sota on kaunista.

Koppalakkiset sotilaat rähinäremmeineen ja pitkävartisine saappaineen saavat aikaan tahattoman koomisen efektin. Jacobsilla ei varmasti ole ollut minkäänlaista tarkoitusta luoda fetissivärinää tarinoihinsa, sen on tehnyt aika, joka ei enää ole niin viaton kuin ennen.

Osa kuvastosta on selvästikin peräisin Flash Gordon -sarjakuvasta, jota Jacobs piirsi kotimaassaan, kun ulkomaista materiaalia ei sota-aikana enää saatu. Blaken voi hyvällä tahdolla kuvitella viiksekkääksi Flashiksi ja Mortimerin tohtori Zarkoviksi. Flashin tyttöystävälle Dalelle ei sitten korviketta löydykään, sillä näiden miesten seikkailuissa ei naisia tarvita; hidastavat kuulemma vain toimintaa…

Teknisten laitteiden kuvaus on sekin niin julistavaa ja koneromantiikan täyteistä, että mieleen tulevat Bauhausin arkkitehtuurikoulun mallipiirustukset. Albumin loppupuolella selkeä viiva ei tosin aina ole niinkään selkeää; osa albumista on piirretty alkuperäisen ilmestymisajankohtansa jälkeen uudelleen.

Albumiin olisi toivonut jonkinlaisen esipuheen, joka olisi sitonut sen ilmestymisajankohtaansa ja sen aikaisiin asenteisiin; varsinkin kun suomennoksessakin puhutaan halventavaan sävyyn “vinosilmistä”. Ja onhan kyseessä muutenkin sarjakuvahistorian merkkiteos, jota olisi hyvä taustoittaa hieman takakansitekstiä pidemmällä artikkelilla.


Monet kuvat ja kohtaukset ovat kuin suoraan sarjakuvasta X.21 ja turman säteet.

Tarinan käänteet ovat kovasti tutun tuntuisia. Monet kuvat ja kohtaukset ovat kuin suoraan sarjakuvasta X.21 ja turman säteet (X.21 contre les Ondes Infernales), joka ilmestyi Suomessa Raketti-lehdessä vuonna 1949, piirtäjänä Franck Dupuy ja kirjoittajana Jean-André Richard.

Alun perin tämä X.21 tarina ilmestyi vuonna 1948 Bob et Bobette -albumisarjassa (saman nimisen lehden ilmestyttyä aikaisemmin viikottain). Miekkakalan salaisuus ilmestyi albumina vuonna 1950, mutta jatkotarinana se nähtiin Tintin-lehdessä jo vuosina 1946–1947. Vaikea sanoa, kumpi on saanut vaikutteita kummalta, tai ehkä molemmilla sarjakuvilla on ollut yhteinen esikuva.

* * *

Blake & Mortimer seikkailevat -sarjakuvat ovat mukaansatempaavaa, vanhanaikaista seikkailusarjakuvaa. Vanhakantaisuudessa ovat myös sen viat, siekailematon rasismi ja sodan ihannointi voivat joitakin lukijoita häiritä.

Albumin ulkoasu on komea, vaikka tarkkasilmäinen lukija voi huomata valkoisen pohjan pilkistävän mustan viivan alta. Sivujen iso koko antaa lisätehoa komeisiin kuviin.

Blake ja Mortimer saavat seikkailuilleen toivottavasti jatkoa. Aiemmin sarjan albumeja on muilta kustantajilta ilmestynyt suomeksi kolme. Julkaistavaa riittää, sillä Edgar P. Jacobs ehti julkaista seikkailuja kahdentoista albumin verran.

Tervetuloa taas Suomeen, Blake ja Mortimer! Viipykää pitkään.


Keskustele Kvaakissa Blakesta ja Mortimerista.

Linkkejä: Blake ja Mortimer (Wikipedia).