Varjokultti 2 ja Sydänväri 2

Mikko Jakonen hallitsee mainiosti visuaalisen tyylinsä Varjokultissa. Outi Mentulan Sydänväri puolestaan on suureellinen fantasiaeepos.

Varjokultti 2: Uumenista

Tarina ja taide: Mikko Jakonen
Julkaisija: Seitti
ISSN: 1798-4726
Ulkoasu: väri, B5, 70 s., sid.
Ovh: 8,00 €

Mikko Jakosen Varjokultti on humoristinen fantasiaseikkailu. Jakonen hallitsee mainiosti taloudellisen visuaalisen tyylinsä, joka on tärkeä osa Varjokultin tunnelmaa.

Hahmot ovat toisinaan hukkua tummasävyisen väripaletin syleilyyn, mutta sivuja hallitsevasta mustasta väristä huolimatta yleisvaikutelma on pääsääntöisesti tasapainoinen. Hahmoissa on myös sopivasti huumoria, mikä keventää yleistunnelmaa entisestään.

Aloitusosassa metka toteutus riitti leppoisan seikkailun kantimiksi, mutta Jakosen rento ote voi toisessa osassa käydä jo kärsimättömän lukijan hermoille; ilman malttia tapahtumat näyttäisivät pyörteilevän kuin lehdet syystuulessa.

Varjokultista on kypsymässä kotimaisen sarjakuvan ilahduttavimpiin lukeutuva uutuus. Sarjan kepeä ote kohottaa lukijansa mielialaa syyssateiden ropistessakin.

Sydänväri 2: Tuomion messu

Tarina ja taide: Outi Mentula
Julkaisija: Seitti
ISSN: 1708-1387
Ulkoasu: väri, B5, 72 s., sid.
Ovh: 7,00 €

Outi Mentulan tyylilaji on romantisoitu nuorisofantasia, jonka innoituksen lähde on fantasiakirjallisuudessa. Huolelliseen fantasiamaailman taustoittamiseen ja hahmojen henkilöhistorian valottamiseen ei jatkuvajuoninen Sydänväri yksin riitä, vaan sitä täydentää sarjakuvanovelleista koostuva oheissarja Värivala.

Kunnianhimon kääntöpuolena Mentula keskittyy herkästi käsillä olevan hetken sijaan laajempaan juonikudelmaan, jolloin merkityksettömiltä vaikuttavat kohtaukset vievät huomion pääjuonelta. Tuomion messu on silti aloitusosaa ryhdikkäämpi lukukokemus.

Mentulan rohkeasti leimuava väripaletti ja ennakkoluuloton väritystekniikka antavat Sydänvärille itsenäisen yleisilmeen. Erityisesti suunnitteluvaiheessa on käytetty mielikuvitusta, mikä peittää pieniä lainoja fantasiaperinteiden puolelta.

Sarjakuvamuotoinen fantasiaeepos on kenties suuruudenhullu lähtökohta, mutta puurtaminen myös koulii tekijäänsä. Tuomion messusta voi jo hyvin hahmottaa suunnan, johon Mentula tarinaansa ohjaa. Tästä syystä myös sarjan vetovoima on kasvanut, ja jatkoa jää jo odottamaan.


Kuvat © 2010 Seitti

Keskustele Seitin julkaisuista Kvaakissa.

Lue Varjokultin ja Sydänvärin aloitusosien Kvaak-arvostelu.

Lue Värivalan Kvaak-arvostelu.

Tutustu Varjokulttiin ja Sydänväriin Seitin kotisivuilla (luettavissa pdf-tiedostoina).

Sydänväri ja Varjokultti ovat saatavilla Seitin verkkokaupassa.