Norpatin uudet seikkailut!

Milla Paloniemen, ”Norpatin”, En vaan osaa! -blogin omaelämäkerrallisia sarjakuvia on koottu kansien väliin lukijoiden toiveesta nyt toistamiseen. Albumi sisältää pieniä sattumuksia, tunteita, ajatuksia, epätoivoa, unta ja arkea aikaväliltä 2008-2010. Mutta onneksi valtaosin huumoria. Mukana myös ennenjulkaisematonta materiaalia.

En vaan osaa II
Sanat, kuvat, ulkoasu ja taitto Milla Paloniemi
Kustantaja Sammakko
Paino Tallinna Raamatutrükikooda 2010
Nid., pk, väri/mv, 21 X 21 cm, 60 s.
Ovh 14,90 €
ISBN 978-952-483-157-4
© Milla Paloniemi 2010

En vaan osaa on myös Milla Paloniemen blogin nimi. Osaa sarjoista ei ole julkaistu blogissa, joten faneille EVO II on pakko-ostos. Tai kai fanit ostaisivat tämän silti, ja fanejahan Paloniemellä riittää, tai ainakin Kiroilevalla Siilillä, joka nousee joka vuosi Mitä Suomi lukee -listan kärkeen.

Mukana on sekä Norpatti-sarjoja että Milla-sarjoja, tai ainakin niin minä olen ne jaotellut käsittelytavan mukaan. Jälkimmäisissä pohditaan vakavia ja edellisissä hörhöillään ihastuttavan vimmaisella norpattityylillä. Blogista löytyy myös muunlaista,

kuten dinosauruksia, valokuvia, pitkiä matkakertomuksia ja muita pidempiä sarjakuvia, kantaaottavuutta unohtamatta. Ne eivät tähän kirjaan sopisikaan, ehkä sitten joskus kovakantisessa jättikokoisessa omnibus-integraalissa.

Norpatti-episodit ovat usein lapsellisia, mutta Milla huomaa tässäkin kirjassa kasvaneensa aikuiseksi. Puolihuolimattomuuden tuntu vieroksuttaa lukijaa aluksi,

mutta se on osa tyyliä ja lopuksi vie lukijan mukaansa.

Monet Milla-stripit menevät ruikuttamisen puolelle, mutta kun väliin sattuu sellainenkin helmi, jossa Norpatti menee Annika-nimisen uimalelunsa kanssa uimaan, saa paljon anteeksi. Repesin täysin. Tietenkin sen vaikutus olisi ollut toinen jos kaikissa sarjoissa olisi tapahtunut jotain yhtä hassua. Kalevin löytyminen sohvan välistä sykähdytti myös.

Tiedän, että näiden on tarkoitus olla päiväkirjamerkintöjä, mutta ei varmasti ole mahdoton ajatus kehittää hahmoja hieman ja ottaa etäisyyttä blogimerkintöihin.

Esimerkiksi Jupu tekee tämmöiset arkipäivähuumorisarjat toisella tavalla.

Veera-sarjoja ei ole nyt mukana. Kaipa niistä Lemmikki-lehden sarjoista tulee oma albuminsa, tyylillisesti ne muistuttavat Norpatti-sarjoja. Veera on siis Millan koira, josta hän tekee sarjakuvia. Blogisarjat eivät ole varsinaisia Veeroja, vaikka Veera esiintyykin blogissa.

Lukekaa lisää Millan blogista. Siellä on paljon vähän toisenlaistakin materiaalia, ja paljon kivoja linkkejä muiden suomalaisten sarjakuvantekijöiden blogeihin, joita myös olisi syytä koota albumeiksi. Kevyellä silmäilyllä näytti, että kirjassa on aika paljonkin blogissa näkemätöntä materiaalia. Tai sitten en vaan osaa.

En vaan osaa! -blogi nykyisin osoitteessa norpatti.sarjakuvablogit.com
Keskustele Milla Paloniemen sarjakuvista Kvaakin foorumilla.
EVO ykkönen arvioitu Kvaakissa

Milla Paloniemi & Anni Nykänen kiertueella Suomalaisissa kirjakaupoissa viikolla 39:

Oulu
maanantai 27.9. Klo 16-17
Rotuaari, Kirkkokatu 17.

Kuopio
tiistai 28.9. Klo 16-17
Kauppakeskus Minna, Haapaniemenkatu 18.

Jyväskylä
keskiviikko 29.9. Klo 16-17
Kauppakatu 33.

Lahti
Torstai 30.9. Klo 16-17
Aleksanterinkatu 17.