Peikkojen kuningas

Kolbeinn Karlssonin surrealistinen teos on psyyken virranjakaja, joka käynnistää mielen. Lukijan tulisi silti jättää kone tyhjäkäynnille ja lukea Peikkojen kuningas vapaasti assosioiden.

Metsämökissä asustaa kaksi parrakasta miestä, jotka yhteiskunnan harvoin kohdatessaan peittävät todellisen olemuksensa. Elämänsä hahmot ovat omistaneet metsälle, joka palkitsee miehet antamalla heille kaksi jälkeläistä.

Sarjakuvafestivaaleilla juuri vierailleen Kolbeinn Karlssonin (s. 1982) mystinen ja surrealistinen Peikkojen kuningas laskee veden tavoin menneisyyden kaikuja modernin arvomaailman lävitse suodatettuna. Sen sivuilla yhdistyvät niin shamanistinen luonnon palvonta kuin yksilöllisyyden ylikorostuminen.

Karlsson on luonut psyyken virranjakajan, joka mielen käynnistäessään saa lukijan kamppailemaan itsensä kanssa siitä, millaisessa valossa teoksen tapahtumat olisi tulkittava. Karlsson antaa ristiriitaisia signaaleja yhdistämällä väkivaltaista, osin peräti häiritsevää, kuvastoa lastenkirjamaisiin, rujoihin mutta sympaattisiin, fantasiahahmoihin.

Peikkojen kuninkaan surrealismi on paikoitellen raskasta. Haasteellisuutta tuo Karlssonin ratkaisu jakaa kokonaisuus episodeihin. Tämän johdosta lukija menettää käsityksen, onko tapahtumilla edes ajallista yhteyttä toisiinsa. Epäluuloisen mielen ei tulisikaan ohjata lukijaa sovittamaan reaalimaailmaa osaksi lukukokemusta. Surrealismin sumentaman logiikan vuoksi tapahtumien on parempi antaa soljua aivopuomujen lävitse.

Peikkojen kuningas (Trollkungen, 2009)
Tarina ja taide: Kolbeinn Karlsson
Suomennos: Viljami Jauhiainen
Tekstaus: Tommi Musturi
Julkaisija: Huuda Huuda
ISBN: 978-952-5724-26-4
Painopaikka: Interpress, 2010
Ulkoasu: väri, 163 x 246 mm, 166 s., sid.
Ovh: 26,00 €


Kuvat © 2010 Kolbeinn Karlsson / Huuda Huuda

Keskustele Peikkojen kuninkaasta Kvaakissa.

Tutustu näytesivuihin Huuda Huudan sivuilla.