Pentti Hauhiala lahjoitti osan kokoelmistaan Kansalliskirjastolle

Pentti Hauhialalla tuli tänä vuonna 40 vuotta Disney-keräilyä täyteen. Harrastus sai alkunsa muutamista ulkomaalaisista Disney-lehdistä. Vuonna 1971 hankitun ensimmäisen työpaikan ensimmäinen tili ja melkein kaikki sen jälkeen upposi kokonaan Disneyhin.

Pentti Hauhiala Keräilijän Lehdessä 1980-luvulla.
Pentti Hauhiala Keräilijän Lehdessä 1980-luvulla.

Nyt Hauhiala on lahjoittanut Kansalliskirjastolle keräilykokoelman, joka sisältää tuhansittain Disney-aiheisia kirjoja, tutkimuksia, lehtiä, videoita, levyjä ja muuta esineistöä.

Lahjoitus saa Kansalliskirjastossa nimikkokokoelman statuksen. Arvokas lisä kirjaston kokoelmiin, joka on näin tulevien Disney-tutkijoiden ja muiden kirjastonkäyttäjien ulottuvilla.

Joitakin osia lahjoituksen audiovisuaalisesta aineistosta ja esinekokoelmasta voidaan lahjoitussopimuksen perusteella sijoittaa maamme muihin kansallisiin muistiorganisaatioihin, elokuva- tai äänitearkistoihin.

Pentti Hauhiala.
Pentti Hauhiala.

Yleisö pääsee tutustumaan lahjoitukseen jo lokakuun lopulla, kun valikoitu osa siitä asetetaan esille Kansalliskirjaston Rotundassa torstaina 21.10. avautuvassa näyttelyssä.

Näyttelyn koostaa Kansalliskirjastosta muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyt kirjastonhoitaja Heikki Kaukoranta, joka tunnetaan sarjakuvakääntäjänä ja sarjakuvahistorian tuntijana. Hän on ollut myös pitkäaikainen vaikuttaja Suomen sarjakuvaseurassa ja ollut sitä perustamassa.

Hauhialan kokoelmasta on otteita ollu esillä moneen otteeseen mm. Postimuseossa, Päivälehden museossa ja Linnanmäellä.

Kirjassa Sisäänkäyntejä ainutlaatuisiin suomalaisiin koteihin, huoneisiin ja huviloihin (Helsingin Sanomat 2008, toim Sami Sykkö; valok. Jaanis Kerkis) on Hauhialan Disneyllä täytetty yksiö valittu mukaan kymmenien ainutlaatuisten asuntojen joukkoon. Pieni osa Hauhialan kokoelmista näkyy myös Postimuseon näyttelykirjassa Keräilyn ihanuus ja hulluus (Edita 1999).

Lähde: Kansalliskirjasto, Pentti Hauhiala

Keskustelua Kvaakissa