Shokki – Toinen karmea Creepy-kokoelma

Toinen karmea Creepy-kokoelma on hyytävän ajankohtainen kunnianosoitus sarjakuvakauhun mestareille, jotka yksi kerrallaan ovat päättämässä maallista vaellustaan.

Huolella painettu ja mehevästi toimitettu Shokki (2009, Egmont) koosti legendaarisen Warren-kustantamon Creepy-lehden viisi ensimmäistä numeroa. Kauhun ystäville kyseessä oli vuoden kohokohta, ja nyt samat koirankuonolaiset voivat jälleen ulvoa innosta.

Siloposkiset lapsukaiset saattoivat kokemattomuuttaan langeta Shokin ansakuoppaan, mutta rupisemmat lukijat hypistelivät kokoelmaa pimeä salatieto silmissä kiiluen. Yhdysvalloissa 1950-luvulla sarjakuvien sisältöä rajoittaneet Comics Code -säännöt siivosivat rikos- ja kauhusarjat lehtihyllyiltä, minkä johdosta rusentui myös sarjakuvakauhun tienraivaaja EC Comics. Kun James Warren (s. 1930) oivalsi kiertää nämä säännöt, sai Warren Publishing hallita sarjakuvakauhun kuninkaana Creepyn (1964–1983) ja sen sisarjulkaisu Eerien (1966–1983) voimin koko 1960-luvun.

Suomessa 1970-luku oli sarjakuvakauhun vuosikymmen, eikä Warren-julkaisuja esittäneen Shokin (1972–1976) veroista ollut toista. Täydellinen kokoelma näitä suttuisesti painettuja lehdenriekaleita on harvojen ulottuvilla ilman ryöstömurhien sarjaa. Siirtäkää, inhat murhamiehet, teroitetut kirveenne sivuun, sillä nämä ensiluokkaiset Shokki-kokoelmat ovat verrattomasti houkuttelevampi vaihtoehto.

Sivukooltaan suurten Warren-julkaisujen sisältö koostui mustavalkoisista lyhytkertomuksista. Kuvituksesta vastasivat monet alansa kunnioitetuimmista sarjakuvataiteilijoista. Hyytävää ajankohtaisuutta kokoelmaan liittyy siten, että moni näistä mestareista on vasta hiljattain poistunut elävien kirjoista.

Kuolo on korjannut vuoden kuluessa kansitaiteestaan ylistetyn Frank Frazettan (1928–2010) ja monesta eri yhteydestä tutun Al Williamsonin (1931–2010). Heidän lisäkseen Creepyn alkutaipaleen tärkeimpiin kuvittajiin kuuluivat Reed Crandall (1917–1982), Angelo Torres (s. 1932) ja Joe Orlando (1927–1998) sekä sydänkohtauksen aiheuttava määrä muita kuvittajasuuruuksia.

Creepyn kantava voima oli silti toimittaja-käsikirjoittaja Archie Goodwin (1937–1998), joka väistyi jo tämän toisen kokoelman tarinoissa yhä useammin antaen toisten venkoilla kieli poskella makaaberien kertomustensa kanssa.

Iskevimmät tarinoista kunnioittivat EC Comics -kauhusarjojen perinteitä kiepauttamalla odottamattoman juonenkäänteen esiin aivan loppumetreillä. Niin ikään teemoissa toistuivat kauhun perinteiset aiheet, kuten ahneiden ja varomattomien ihmisten kalmankäryiset kohtaamiset yliluonnollisten voimien kanssa. Haudanryöstäjinä lehden tekijät kunnostautuivat erityisesti kuvitettujen Edgar Allan Poen kertomusten äärellä.

Ensimmäistä Shokki-kokoelmaa muistellaan edelleen kuola suupielestä valuen ja Egmont osoittaa johdonmukaisuutta heittämällä lukijoilleen uuden suupalan tätä veristä herkkua. Erityiskiitoksen ansaitsee Jouko Ruokosenmäen toimitustyö, minkä ansiosta julkaisu on, paitsi alkuperäisen Creepy-lehden, myös kotimaisen Shokki-julkaisun historiaa. Hähää, kauhean hyvä juttu!

Shokki – Toinen karmea Creepy-kokoelma
(Creepy Archives vol. 2, 2008)
Suomennos: Pekka A. Manninen
Ladonta: Arja Rukakoski-Anttila
Toimittanut: Jouko Ruokosenmäki
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy
ISBN: 978-952-233-338-4
Painopaikka: Kariston kirjapaino, 2010
Ulkoasu: mv, 220 x 280 mm., 296 s., sid.
Ovh: 39,90 €


Kuvat © 1964, 1965, 2008 New Comic Company LLC

Lue ensimmäisen Shokki-kokoelman Kvaak-arvostelu.

Keskustele Shokki-sarjakuvista Kvaakissa.