Logicomix ilmestynyt suomeksi!

Sarjakuvaromaani Logicomix on kreikkalaista sarjakuvaa

Apostolos Doksiadis, Khristos H. Papadimitriou,
Alekos Papadatos, Anne di Donna:
Logicomix. Nerouden ja hulluuden rajalla
347 s., nelivärinen, Avain 2010

Logicomix-sarjakuvaromaani on syntynyt kreikkalaisen filosofi-kirjailija-piirtäjä-tiimin vuosien yhteistyön tuloksena. Kirja kirjoitettiin alun perin englanniksi. Kirjan käsikirjoituksesta vastaava kirjailija ja matemaatikko Apostolos Doksiadis käänsi itse sen kreikaksi ennen kuin romaani julkaistiin Britanniassa ja Amerikassa. Kirjan oikeudet on myyty 23 maahan. Suomeksi kirjan on julkaissut Avain-kustantamo, suomentajana Tua Korhonen.

Monitasoisen ja viihdyttävän tarinan kautta Logicomix johdattaa nykyfilosofian perusteisiin. Mukana on kiehtovia henkilöitä Ludwig Wittgensteinista Kurt Gödeliin, Gottlob Fregeen ja Georg Cantoriin.

Logicomix kertoo modernin ajattelun suurhankkeesta ja sen ajautumisesta umpikujaan. Tarina kerrotaan filosofi Bertrand Russellin värikkään elämäntarinan kautta: kun 1800-luvun lopulla filosofit yrittivät pystyttää tieteellisen tiedon kivijalkaa johtamalla matematiikan muodollisesta logiikasta, moni älyn sankari menetti järkensä. Nerouden ja hulluuden rajalla kuljetaaan, kuten romaanin alaotsikossakin mainitaan. Russell törmäsi viimein kuuluisiin paradokseihin, jotka romuttivat vuosisataisen intellektuaalisen jättiläishankkeen – mutta raunioista kohosi monta 1900-lukua mullistanutta keksintöä, kuten tekoäly ja tietokoneet.

Heti romaanin alussa todetaan, että tietosisällöstään huolimatta kyse on ennen kaikkea sarjakuvasta; Logicomix ei ole mikään nykyfilosofiaa aloittelijoille -teos. Mukana on myös metasarjakuvaa, huumoria ja yllättävä havainto siitä, että filosofitkin ovat ihmisiä!


Keskustele Kvaakissa Logicomixista.