Paco Roca – sarjakuvantekijä Espanjasta

“Sarjakuva on vapauden maailma”

Espanjalainen Paco Roca (synt. 1969, oik. Francisco José Martínez Roca) on tehnyt lukuisia erilaisia sarjakuvia, niin erotiikkaa kuin supersankareitakin. Hänen kansainvälinen läpimurtonsa on tapahtunut sarjakuva-albumilla Ryppyjä, joka on ilmestynyt vast’ikään myös suomeksi.

Roca on vieraana Helsingin 25. sarjakuvafestivaaleilla. Espanjalaistaiteilija kertoi haastattelussaan, kuinka hänen kotimaassaan ovat niin pienet sarjakuvamarkkinat, että monet yrittävät päästä laajempaan levitykseen suoraan Ranskan kautta. Näin tapahtui myös Ryppyjä-albumin kohdalla.

Sarjakuva on silti ollut suuri menestys myös hänen kotimaassaan, eikä vähiten aiheensa takia. Roca kuvaa vanhuksia, jotka hiljalleen ovat menettämässä muistinsa Alzheimerin taudin takia. Tarinaansa hän on ammentanut suoraan joitakin kuulemiaan kertomuksia.

Kerronnallisena tehokeinona Ryppyjä-albumin lopussa valkoisen määrä lisääntyy sivulla, ruutuja häviää ja kasvokuvat muuttuvat tyhjiksi. Tekijä toteaa, että ihminen on syntyessään kuin tyhjä kirja, johon ilmestyy kuvia. Alzheimerin taudissa tapahtuu päinvastoin, noita kuvia pyyhitään pois. Tähän viittaa myös albumin kansikuva.

Roca kertoo, kuinka hänet on jopa kutsuttu avaamaan vanhainkotia ja Alzheimerin taudista kärsivien hoitokeskuksia. Häneltä onkin kysytty, mistä taudista hän tekee seuraavan albuminsa. Roca ei kuitenkaan halua rajata mitenkään aiheitaan, hän vastaa että sarjakuva on vapauden maailma.

Sarjakuvalla on mahdollista tehdä mitä tahansa. Ryppyjä-albumin motto on lainattu Buddhalta: “Pilvi ei katoa, se muuttuu sateeksi.”


Rocalta jonotettiin
innokkaasti signeerauksia.

Keskustele Paco Rocan sarjakuvista Kvaakissa.

Ks. Paco Roca: Ryppyjä (WSOY)

 

Kuvat artikkelin tekijän ottamat.