Valloittava punkkarityttö!

Elämän syke 2 nyt ulkona! Sisältää Keskisuomalaisen B-osassa vuosina 2003-2009 ilmestyneet stripit sekä muutaman sensuroiduksi joutuneen ennenjulkaisemattoman sarjakuvan.

Elämän syke 2 – Punk-komix
Tekijä Juha Ruotsalainen
A4, 52 sivua, niitattu, väri
Hinta 4,50 euroa
Painopaikka Jyväskylän Yliopistopaino 2010
Tilaukset www.elisanet.fi/juharuotsalainen
© Juha Ruotsalainen 2003-2010

Vanhan punkkarin Juha Ruotsalaisen järjestyksessä toinen ja ilmeisesti viimeiseksi jäävä Elämän syke kakkonen poikkeaa reippaasti mainiosta

ensimmäisestä osasta. Ensinnäkin kiinnittää huomiota, että Juha on siirtynyt tekemään kokonaan strippinsä tietokoneella. Toiseksi selviää että edellisestä numerosta poiketen stripit ovat yksirivisiä, ja kolmanneksihan tämä on paksumpi albumi. Lehtimuotoista julkaisua voi nimittää albumiksi aivan hyvin.

Tärkein eroavaisuus vanhaan on kuitenkin se, että kakkososan huumori on huomattavasti väsyneempää ja kaavamaisempaa. Poliittiset kannanotot ovat tietysti vanhentuneet, mutta vitsin teräkin puuttuu, ja poliitikkoja vain haukutaan keskisormi pystyssä. Paikallistason kannanotot ovat jo hieman hauskempia, tuntisi vain Jyväskylän kaupungin touhuja tarkemmin. Mutta samanlaistahan se on muuallakin, niljakkeet päättävät ja kuntalaiset purevat hammasta. Ajankohtaisista sarjoista on onneksi hieman selityksentynkää annettu mukaan. Vuodenaikojen vaihtuminenkin näkyy sarjoissa.

Arkisemmat sarjat ovat sitten varsin OK, ja toisinaan hauskojakin. Omaperäisyydestä ei sitten pääsekään kehaisemaan. Nimittäin päähenkilö, valloittava irokeesipäinen punkkarityttö tuo hakematta mieleen viime vuosien menestyssarjakuvahahmon Nemin, ja persoonattomammat sivuhenkilötkin voisivat

Juha
Juha

olla samasta sarjakuvasta. Ei silti mikään kopio. Istutaan sohvalla, baarissa ja kadulla kommentoimassa maailman menoa. Mutta lukeehan tällaisia rentohenkisiä strippejä aina mielikseen, moitteistakin huolimatta. Tietokonegrafiikka on vain vähemmän rentoa, ja hyvinkin jäykkää, edellisessä albumissa käsityöhön yhdistettynä jälki oli miellyttävämpää.

Keskisuomalainen lopetti sarjan julkaisun alkuvuodesta 2009, sisällöstä johtuen, kertoo Juha läpyskän esipuheessaan. KSML ei halunnut politiikkaa sarjakuvaan, ja lehti oli jo sensuroinut taitelijan töitä, mikä on aina paheksuttavaa. Aikapulakin vaivasi tekijää. Viimeinen strippi on sentään tyylikäs lopetus, jossa Juha vilauttaa vanhaa juntusmaista tyyliäänkin, ainoan kerran tässä albumissa.

Kansan Sivistysrahaston SAK:n kulttuurirahasto ja Jyväskylän kirjatyöntekijäin yhdistys ovat tukeneet tämän lehden julkaisua. Juha Ruotsalainen haluaa kiittää tuesta sekä yhteistyöstä.

Katso näytteitä stripeistä
Elämän syke 1 arvioitu Kvaakissa.
Keskustele Juha Ruotsalaisen sarjakuvista Kvaakin foorumilla.