Liisa – Pahemmassa kuin pinteessä

Kari A. Sihvosen Liisa on upea seikkailusarja neuvokkaasta naissankarista. Sarjassa on klassisten brittisarjojen eleganssia ja tyylitajua.

Harrastajat muistavat Kari A. Sihvosen (s. 1980) eroottishumoristisesta Kapteeni Kanki -sarjasta, muut kenties tunnistavat hänet valtalehdistön sivuilta. Liisan lisäksi myös toinen Sihvosen läpilyönti, Silent Badness, on koottu tänä syksynä kansien väliin (Like 2010).

Liisa ja maljakon mysteeri, aiemmin omakustanteena julkaistu seikkailu, on jännitystarina, jossa huutokaupasta ostettu maljakko tuo aseistautuneet murtovarkaat sankarittaren kintereille. Liisa ja kartanon salaisuus puolestaan on mysteeri, jossa Liisa kohtaa kauhukseen kummituksen yöpyessään perintökartanossa. Opuksen päättää päätarinoita lyhyempi ja letkeämpi Laivamatkalla.

Liisa-seikkailut kulkevat napakan määrätietoisesti, kuten jatkosarjana julkaistujen tarinoiden kuuluukin. Näissä raameissa Sihvosen sankaritar on silti poikkeuksellisen edustava lyyli; Liisassa on peräti tuima annos klassisten brittisarjojen eleganssia ja tyylitajua.

Sihvosen kuvitus on kauniin selkeälinjaista ja yleisvaikutelma siten miellyttävä. Taiteen luoman ensivaikutelman täydentää juuri oikea säväys vanhojen brittisarjojen henkeä – aina vinkeän vanhahtavia ilmaisuja ja yläluokkaiselta kuulostavaa rupattelua myöten.

Jatkosarjana syntynyt Liisa on erityisen edustavaa suomalaista seikkailusarjakuvaa haastavimmassa mahdollisessa julkaisumuodossa. Napakka, kaikki toistaiseksi ilmestyneet Liisa-kertomukset kattava opus on kokoaan merkittävästi suurempi sarjakuvaelämys.

Liisa – Pahemmassa kuin pinteessä
Tarina ja taide: Kari A. Sihvonen
Julkaisija: Zum Teufel / Arktinen Banaani
ISBN: 978-952-5754-22-3
Painopaikka: Printall AS, Tallinna 2010
Ulkoasu: väri, 215 x 115 mm., 64 s., sid.
Ovh: 13,00 €


Kuvat © 2010 Kari A. Sihvonen

Kari A. Sihvosen kotisivut.

Keskustele Liisa-sarjakuvista Kvaakissa.