Karstein Vollen monta kuolemaa

Karstein Volle nappaa otteeseensa elämän vakavan puolen ja vääntää siitä huumoria. Hän esittelee 50 varsin epätodennäköistä tapaa, joilla kuvittelee kerran siirtyvänsä manan majoille.

Karstein Vollen naiivi toteutus ja sarkasminsävyisen kuivakka huumori puree sarjassa Tosiasioita maailmalta, koottuna myös opukseen Käsi sydämellä – 100 tosiasiaa maailmalta (Arktinen Banaani, 2009).

Volle nappaa jälleen otteeseensa elämän vakavan puolen ja vääntää siitä huumoria. Karstein Vollen monta kuolemaa on pöhkö pikku opus, jossa norjalainen käy lävitse mahdolliset – mutta äärimmäisen epätodennäköiset – tavat, joilla tekijä kuvittelee kerran siirtyvänsä manan majoille. Vastavuoroisesti arki kanssaihmisten kanssa riittää sekin viemään hengen sarjakuvataiteilijalta.

Kukin kuoleman skenaario on esitetty omalla sivullaan kuvan ja tekstimuotoisen kuvauksen muodossa. Jotta opusta ei niin kovin tosissaan otettaisi Volle mukailee ”haudan takaa” antamassaan haastattelussa kuulun mäkikotkan kuolematonta lausahdusta, kuinka elämä on ihmisen parasta aikaa. Ja niinhän se on, että elämästä tämä kuoleman teemajulkaisu kertoo. Lukija voi niin tahtoessaan tulkita opuksen perussanoman olevan, etteivät pelot tai pikkuasiat saa hallita elämää.

Uhkapeli kuoleman valitsemisesta kirjasen hallitsevaksi teemaksi ei aivan mennyt nappiin. Kuolema vain ei ole järin hauska aihe, eikä Volle pääse iskemään pöytään sellaista korttia, jolla saisi lukijan repeämään. Jos malttaa pöyhiä toteutuksen alta sarkasmin siemenen kunnolla esiin, on lukukokemus mehevämpi. Silmäilemällä lukien teoksen jälkimakuna on laimea huvittuneisuus, joka sekin kumpuaa toteutuksen sijasta rohkeasta perusideasta.

Karstein Vollen monta kuolemaa
Tarina ja taide: Karstein Volle
Suomennos: Vesa Kataisto
Julkaisija: Zum Teufel / Arktinen Banaani
ISBN: 978-952-5754-27-8
Painopaikka: Riga 2010
Ulkoasu: väri, 108 x 153 mm., 72 s., sid.
Ovh: 13,00 €


Kuvat © 2010 Karstein Volle

Lue Käsi sydämellä – 100 tosiasiaa maailmalta -sarjakuvan Kvaak-arvostelu.

Keskustele Karstein Vollen sarjakuvista Kvaakissa.