Comics, manga & co.

Monille suomalaisille saksalainen sarjakuvakulttuuri on melko tuntematonta. Suomeksi on julkaistu lähinnä Ralf Königin tuotantoa, joku saattaa muistaa Rolf Kaukan kettupojat Fixin ja Foxin. Saati oululaisessa Ruuvari-lehdessä vierailleen Bröselin. Puhumattakaan roskana kohdelluista, sittemmin ainakin alkuperäisen julkaisumaansa alueella keräilyharvinaisuuksiksi nousseista itäsaksalaisista Mosaiikki-lehdistä.

Anke Feuchtenberger
Anke Feuchtenberger

Saksojen yhdistyminen vuonna 1990 laittoi uusiksi maan sarjakuvakentän. Aiemmin suhteellisen harvinainen ilmaisumuoto veti nuoria tekijöitä puoleensa. Monilla kansainväliset esikuvat heijastuvat vielä selvästi läpi, tyylejä löytyy pottunokista mangaan, mutta oma ääni kuuluu jatkuvasti vahvempana.

Mikäli uudempi saksalaisperäinen sarjakuva kiinnostaa, kannattaa käydä tutustumassa Goethe-Instituutin kiertävään Comics, manga & co. –näyttelyyn. Alaotsikolla ”Uusi saksalainen sarjakuvakulttuuri” varustettu läpileikkaus koostuu 55 planssista joihin on koottu näytteitä kolmentoista tekijän töistä.

Heistä Anke Feuchtenberger ja Martin tom Dieck ovat vierailleet Suomessa. Heiltä on julkaistu meillä teokset Huora H kulkee omaa rataansa (Daada 2006) ja Viaton matkustaja (Daada 2008). Dieck saapuu jälleen Helsingin sarjakuvafestivaaleille, kuten myös näyttelyssä mukana oleva Sascha Hommer.

Comics, Manga & co. tuo esille lisäksi mm. Ulf K:n, Reinhard Kleistin, Mawilin, Christina Plakan ja Jens Harderin sarjakuvia. Heidän alkukielisiä teoksiaan voi lukea Goethe-Instituutissa.

Ulf K.
Ulf K.

Saatavilla on myös kymmenen euron hintainen näyttelykatalogi. Näyttelyn taustat sekä tekijät esitellään siinä saksaksi ja englanniksi.

Näyttely on esillä 19.8 – 16.9.2010 Goethe-Instituutissa, Mannerheimintie 20A (Forum).

Osoitteesta www.goethe.de/comics löytyy kattava katsaus uuteen saksalaiseen sarjakuvaan – myös suomen kielellä!

Goethe-Instituutin näyttelysivut