Lyhyesti: Kreivi Crapulan kauhukabinetti ja muita kertomuksia

Oni Kudaki -sarjalla lukijoitaan lähivuodet ihastuttanut Kristian Huitula juhlii 15 vuotta kestänyttä uraansa sarjakuvan parissa albumilla humoristisia lyhyttarinoita ja strippejä.

Huitula on viihtynyt lähiaikoina myös muiden projektien parissa, mutta ensisijaisesti hän on varmaotteinen ja monipuolinen sarjakuvan ammattilainen. Huitulan monipuolisuudesta saa nyt täysimittaisen kuvan yksissä kansissa.

Ensimmäisenä Huitula tarjoilee albumin parhaat, juonelliset lyhyttarinat Satu epäonnisesta prinssistä ja Kreivi Crapulan kauhukabinetti, jotka muistuttavat hieman Jeff Smithin tyyliä. Huumori osuu näissä parhaiten kohdalleen ja tarinat onnistuvat huvittamaan lukijaansa. Samaa sorttia kelpaisi lukea pidemmänkin tovin.

Toteutuksen suhteen on onnistunut myös tarinoista vanhin, The house where evil dwells. Ilmeisesti Vertigo-sarjojen innoittama Huitula oli jo uransa alussa etevä käyttämään välineitään, eikä lopputulosta ole mahdollista erottaa Bill Sienkiewiczin töistä. Tarina vain on oman aikakautensa totinen tuotos, joka ei humorististen lyhyttarinoiden joukossa ole kotonaan.

Vitsinikkarina Huitula on heikoimmillaan sivusta muutamaan kestävissä vitseissä, joihin lukeutuu myös albumin ainoa värillinen tarina, Luonto kutsuu. Mittaansa nähden niissä ei ole riittävästi ideaa, jolloin ne tuntuvat pitkitetyiltä ja ovat siten albumin väliinputoajia. Tämänkaltaisessa huumorissa tarvitaan riittävää napakkuutta, eikä velttoilu tule kyseeseen.

Strippisarjat sen sijaan ovat lyhyttarinoiden tavoin Huitulan otteessa. Myrkyssä aikanaan julkaistu Shredneck Joe on sympaattinen bändimaailmaan sijoittuva sarja. Lajissaan se toimii hyvin ja aihepiirinsä osalta sarja sopisi oikeutetusti minkä tahansa musalehden sivuille. Toteutuksensa osalta sarja on myös albumin viimeistellyintä jälkeä.

Julkaisun päättävä Vihtahousu on edeltävään strippisarjaan verrattuna hieman suhaisten kuvitettu. Sarja itsessään on kiltimpi ja siloisempi versio Juho Juntusen Manalasta. Todennäköisesti mielleyhtymä syntyy pullean pirun perusolemuksesta, koska Juntusen malliin särmää ei Vihtahoususta löydy. Itsessään sarja on kuitenkin varsin mainio.

Vakavammilla tarinoilla kannuksensa ansainneen Huitulan näyttää olevan hieman vaikea löytää se sopiva tahtipuikko, jolla naurukuorosta saataisiin kunnolla ääntä. Lyhyttarinat ovat kuitenkin hänellä mallikkaasti hallussa ja lisäksi strippisarjatkin luonnistuvat sujuvasti.

Lyhyesti: Kreivi Crapulan kauhukabinetti ja muita kertomuksia
Tarina ja taide: Kristian Huitula
Julkaisija: Fantacore Media
ISBN: 978-952-99022-4-8
Painopaikka: Kopio Niini Finland, Tampere 2009
Ulkoasu: mv/väri, 297 x 210 mm., 48 s., sid.
Ovh: 14,00 €


Kuvat © Kristian Huitula 1995–2009.

Keskustele Kristian Huitulan sarjakuvista Kvaakissa.

Tutustu Kristian Huitulan muuhun tuotantoon Oni Kudaki -sarjan toisen osan Kvaak-arvostelussa.

Lyhyesti: Kreivi Crapulan kauhukabinetti ja muita kertomuksia -albumin tarinat:

  • Satu epäonnisesta prinssistä (2002)
  • Kreivi Crapulan kauhukabinetti (2003–2005, s. 2 julkaistu Suomen Kuvalehden erikoisliitteessä 38/2004)
  • The house where evil dwells (1995)
  • Luonto kutsuu (2005)
  • Onnelliset ovat ovisilmättömät (2004, julkaistu Image 3/2004)
  • Kahvia matolla (1997)
  • Shredneck Joe (2002, 2004–2005, julkaistu Myrkky 1, 4, 8, 10/2004 ja 2/2005)
  • Vihtahousu (2004–2005, 2009).