Tämä on nuorten naisten maailma. Me vain elämme siinä.

Ikä lisääntyy, tukka harvenee. Kaverit elävät vakiintuneissa suhteissa, mutta Kramppien ja nyrjähdysten Eskolla on yhteys vain pankkiinsa asuntolainan ansiosta. Elämän pienistä iloista on pakko nauttia kun suurempiakaan ei ole tarjolla. Vai onko sittenkin? Onni voi löytyä vaikka naapurista, edes tuokioksi.

Pauli Kallion käsikirjoittama bluesinhaikea, lämminhenkisen luonteva saaga nuorista aikuisista jatkuu sarjan alkuperäisen, monien mielestä sen ainoan oikean piirtäjän Christer Nuutisen palattua Kramppien pariin.

Kramppeja & nyrjähdyksiä nuorten naisen maailmassa
Käsikirjoittaja Pauli Kallio
Kuvittaja Christer Nuutinen
Kuvankäsittely ja taitto Kari Rissanen
Kannet Bunny Duck Grafiks, Tommi Hänninen
Kustantaja Arktinen Banaani
Painopaikka Balto Print, Vilna, 2010
215 x 255 mm, väri, sidottu, kovakantinen, 64 sivua
Hinta 18,00
ISBN 978-952-5768-59-6
KL 85.32
© Pauli Kallio ja Christer Nuutinen

Kahdeksas Kramppi-albumi palauttaa taiteensa puolesta sarjan juurilleen Christer Nuutisen paluun piirtäjäksi myötä. Nyt kullekin sivulle sopivissa hehkuvissa väreissä. Arkirealististien sarjojen tunnelma vaihtelee kovastikin eri sivuilla, maatakaatavan masentavia sarjoja on virkistävän optimististen ohessa.

Uuden albumin keskeisin teema on että tutut hahmot ikääntyvät ja uusia tulee mukaan. Eskon naapuriin muuttaa nuori ja hehkeä Anniina, ja se johtaa keski-ikäisen sinkkumiehen uuteen ihmissuhteeseen. Sivummalle jäänyt eksä Aino on perustanut perheen, jollaista Tainakin tahtoisi Riston kanssa joka on nyt rauhoittunut entisen naisten perässä juoksemisen jälkeen

Kaksi mielenkiintoisella tavalla toistensa näköistä miespäähenkilöä ovat luonteeltaan

melko vastakkaiset. Esko on edelleen yhtä negatiivinen, kun Risto suhtautuu elämään sellaisena kuin se eteen tulee. Tähän albumiin on hahmojen elämäntilanteet vaihdettu, joka osoittautuu oivalliseksi ratkaisuksi, ettei jäädä polkemaan paikalleen. Molemmat hahmot lienevät käsikirjoittaja Kallion alter egoja. Risto jopa menee Eskon ajalla kallonkutistaja Tiinan vastaanotolle, kun mielialat ovat tilapäisesti vaihtuneet.

Myös sukupolvien ja -puolien välisiä ristiriitoja käydään läpi. Äitiyden ja sen toteuttamattomuuden ongelmat ovat entisillä nuorilla aikuisilla naisilla mielessä. Ainon poika Eetu on jo viiden vanha tässä albumissa, ja Tainalla ei vain tunnu tärppäävän. Ainolla oli jo toinenkin lapsi tulossa, mutta Kallio otti ja unohti koko jutun, josta kerrotaan mukana seuraavissa jälkisanoissa, joissa muistellaan entiseen tapaan joidenkin sarjojen taustoja.

Uusi albumi on eittämättä saippuaoopperaa keski-ikäistyvistä suomalaisista ihmisistä, raikkaan leppoisaa huumoria on mukana entiseen tapaan, kuin myös masentavan puolelle meneviä sivuja on mukana. Frendeihin tätä on verrattu, mutta ei moinen itselleni tullut mieleen ennenkuin vertauksen jostain luin. Kyllä Kallio osaa käsitellä ihmisten arkielämää paremmin kuin mikään amerikkalainen tv-sarjakäsikirjoittaja.

Väritys tukee henkilöiden tunnelmia hienosti, samoin vuodenaikojen vaihtumista, ja painoasu tekee hyvin sille oikeutta. Piirtäjä Nuutinen tuntuu vain siirtyneen muutaman ensimmäisen sivun jälkeen nopeampaan tahtiin, näemmä on huomattu että

Kallio ja Nuutinen
Kallio ja Nuutinen

aikataulu ei pidä jos sivua väkerretään liikaa. Mutta edelleenkin Nuutinen on taiteilijana maan ykköskastia. Varsinkin ihastuttavat naiset hän piirtää aivan jäljittelemättömään tapaansa, taustoihin olisi suonut enemmän yksityiskohtia.

Eihän tämä paras Kramppeja ja nyrjähdyksiä -albumi ole, mutta eiköhän tätäkin tule luettua moneen kertaan kuten niitä muitakin, paitsi Kukkakauppiaan onnenpäivää. Tutustumisen voi aloittaa tästäkin aivan hyvin, jos sarja on ennestään tuntematon. Jokunen ajankohtaisuus on jälleen mukana, ja niitä saa sitten muistella vuosien päästä. Varsinkin kesän 2009 selvittämättömän somalitytön junasta tönäisemisen haluaisivat jotkut unohtaa. Tässä se muistuu seuraavillekin sukupolville.

Albumi päättyy optimistisiin tunnelmiin. Sarja jatkuu Suomen Kuvalehdessä. SK:ssä vuonna 2008 ilmestynyttä hahmojen esittelysivua ei ole mukana, muttä esittelyt on päivitetty viimeiselle aukeamalle.

Keskustele Kvaakissa Krampeista ja nyrjähdyksistä

Pauli Kallion toitä on arvioitu Kvaakissa seuraavasti:

Maalaispunkin päiväkirja
Sarjakuvanovellit 1984-2009
Onnen lahjat 2
Siperian kielioppi
Väritetyt unet
Josefiina leipoo
Ornette Birks Makkonen: Liian paha groove
FC Palloseura 3
Onnen lahjat 1
Ornette Birks Makkonen: Kurkku jää pystyyn

Christer Nuutisen töitä on arvioitu Kvaakissa seuraavasti:

Luonnonhistoriaa
Runopoika numero yksi