Kissa, koira ja ihminen

Vastakarvaan on takuuvarma sarjakuva kaikille, jotka rakastavat lemmikkejä joilla on luonnetta. Nökö ja Väsy ovat toistensa vastakohdat. Hellä ja herkkäuskoinen Väsy-hauva joutuu itsekeskeisen ja railakkaan siamilaiskissa Nökön häiritsemäksi ja kiusaamaksi. Huushollin isäntä Roopekin saa osansa Nökön katastrofaalisesta rasavilliydestä.

Alkujaan luokanopettajaksi valmistunut sarjakuvantekijä Darby Conley (s. 1970 Massachusettsissa, Yhdysvalloissa) onnistui tekemään läpimurron lyhyessä ajassa. Kun Vastakarvaan (Get Fuzzy) alkoi ilmestyä syyskuussa 1999, peräti 75 amerikkalaista sanomalehteä aloitti heti sen julkaisemisen. Nykyisin sarjan sankarit Nökö, Väsy ja Roope seikkailevat yli 700 lehdessä ympäri maailmaa.

Vastakarvaan 3 – Karvan verran groovympi
Tekijä Darby Conley
Suomennos Vesa Kataisto
Kustantaja Kustannusosakeyhtiö Sammakko
Paino Tallinna Raamatutrükikoda, Viro, 2010
A4, pk, nid., 55 s.
Hinta 10 euroa
ISBN 978-952-483-088-1
© United Features Syndicate Inc. ja D. Conley

Vastakarvaan-sarjakuva perustuu kissaan ja koiraan kohdistuviin stereotyyppeihin ja niiden toistuvaan vastakkainasetteluun. Isäntä Roope on vain välikätenä ja jää

kolmikosta vaisuimmaksi hahmoksi, eli on tyypillinen straight man -hahmo. Koira Väsy on naiivi, luottavainen ja alistuva, kun kissa Nökö on häijy, väkivaltainen, dominoiva ja itsekäs. Muutenhan tämä on kertomus kolmesta kämppäkaverista, koska Nökö ja Väsy kommunikoivat puhumalla sekä keskenään että Roopen kanssa.

Vastaavan asetelman sarjakuvia on ollut ennenkin, mutta Vastakarvaan on kyynisyydessään omaa luokkaansa, eikä sarjan perusideana ole olla hauska eikä varsinkaan söpö. Kissan luonteenpiirteet ovat kissaihmisistä tavallisesti söpöjä, kissa ei alistu koskaan ihmisen käskytettäväksi. Koiranomistajien tarkoitus on tietenkin saada koira tottelemaan, toisin sanoen alistumaan ja pitämään ihmistä lauman johtajana.

Runsain mitoin kuivanpuoleista huumoria sarjasta toki löytyy, ja vitsit perustuvat yleensä siihen että eläinhahmot tekevät jotain ihmismäistä johon ne sotkevat eläimelle luonteenomaista käyttäytymistä. Tosin tähänkään perustuen sarjan huumori

ei jaksa pidemmän päälle huvittaa. Tällä kertaa tarinoita on luvassa mm. Väsyn koirakerhosta, Nökön muurahaisfarmista ja kissanmintturiippuvuudesta tai vaikka Nökön ja Väsyn pikavanukkaasta. Albumissa esitellään Nökön ystävä Haisu-kala ja naapurin äänekäs fretti, sekä kerrotaan esimerkein miksi Väsyä ei kannata päästää ihmisten ilmoille, eikä Nököä yksin ulos.

Piirrostyö on ammattilaisen skarppia työtä, vaikka eläimillä ilmeet ovatkin aina samoja. Nökön korvat ovat aina luimussa, ja toinen etuhammas puuttuu. Väsyllä on taas rannekello vasemmassa tassussa aina. Tässä sen katoamisesta tehdään numero.

Kyllähän tämän mielikseen lukee, mutta kyyninen ote ja kaavamainen huumori eivät hirveästi innosta. Ilmeisesti aikaisemmat osat eivät ole käyneet hyvin kaupaksi, kun

kustantaja odotti tämän julkaisua neljä vuotta. Enpä sitten tiedä onko nyt parempi aika. Sarjalla on Suomessakin faninsa, jotka ovat jo hankkineet englanniksi tulleet 10 albumillista.

Epäsäännöllisesti seuraamani Hämeen Sanomatkin pudotti tämän pois sarjakuvasivultaan. Edellisiä kahta albumia näkyy olevan edelleen saatavana, jos joku innostui sarjasta tämän albumin myötä. Tämä kolmas albumi oli painatusta vaille valmis jo vuonna 2006, mutta jostain syystä se ilmestyi kauppoihin vasta nyt.

Vastakarvaan on melko hankala käännettävä, ”duden” kääntäminen ”äijäksi” ei tunnu oikein luontevalta. Nökön kieli on lystiä, kun tämä käyttää ilmaisuja, mitä kukaan oikea kovis ei käyttäisi.

Suositellaan kissojen ja koirien omistajille, varsinkin niille jotka inhoavat sitä K:lla alkavaa sarjakuvaa. Painojälki on laadukasta. On mukavaa, kun albumissa ei ole kovia kansia hintaa ylös hinaamassa.

Keskustele Kvaakissa Vastakarvaan-sarjakuvasta.