Oonksmä aika liekeissä mitä? Oonko? Häh?

Kasvata viikset, hanki vyölaukku ja lähde heti viettämään kreisikesää 2010! Naiset kanssa!

Fok_it
Tekijä Joonas Rinta-Kanto
Kuvankäsittely ja taitto Hans Nissen ja Karri Laitinen
Kustantaja Kreegah Bundolo
Painopaikka Tallinna Raamatutrükikoja OÜ
120 sivua, kk, väri, sid., 138 X 215 mm (vaaka)
Hinta 15 euroa
ISBN 978-952-67008-3-0

Joonas Rinta-Kanto on Espoosta kotoisin oleva, Helsingissä nykyisin vaikuttava, vuonna 1982 syntynyt parrakas ja rillipäinen mieshenkilö ja Fok_it on hänen esikoisteoksensa, jossa käsitellään enemmänkin kasvojen karvoitusta ja silmälaseja.

Samanniminen blogi aloitti alkuvuodesta 2009. ja joka arkipäivä Joonas on uskollisesti tehnyt uuden stripin sinne, 365 strippiä tähän mennessä plus muutama viikonloppuyllätys. Kirjan stripit ovat kahta lukuunottamatta julkaistu blogissa. Kaikki on kuitenkin kirjaa varten uudelleenväritetty ja tusinan verran on piirretty kokonaan uusiksi.

Ensivilkaisulta Fok_it -stripit saattavat näyttää kuivilta ja kaavamaisilta, ja sitähän ne strippikerrontateknisesti ottaen ovatkin. Mutta tarkemmin näitä luettuaan alkaa hillitön hörähtely. Jopa itseään toistavat vitsit naurattavat, mutta niinhän sen tekee vaikka Kummelin ”Kyllä lähtee”. Aika näyttää miten Joonaksen tuotanto sen tekee. Joka tapauksessa Rinta-Kanto on kehittynyt vuodessa huimasti.

Sarjan hahmot ovat nimettömiä tavallisia ihmisiä, vaikkakin tavallista rumempia. Hahmojen ulkomuodosta ja nimettöminä esintymisestä tulee mieleen Kimmo Taskisen vanhat stripit ajalta ennenkuin Kimmo alkoi kuvittamaan suomalaisen proosan klassikoita sarjakuviksi. Puhuvat päät taas tuovat mieleen Max Cannonin, vaikka muuten ei olekaan mitään yhteistä. Cannonin ihmiset ovat raadollisia, nämä ovat juntteja.

Junttihuumori tietysti naurattaa, ja lentäviä lauseita koulujen pihoille kertyisi, jos tämän pohjalta tehtäisiin televisioon sketsisarja. Ehkä sarjakuvaväki hokee näitä seuraavien festivaalien jatkoilla toisilleen pierussa ennenkuin vetävät toisiaan kasettiin.

Eli minkä tekniikassa häviää, sen huumorissa voittaa. Suositellaan luonnollisesti Pahkasian ystäville.

Karut vaaleanvihreät kasettiaiheiset kannet ovat hieman vaatimattomat näin hauskalle sisällölle.

Kirja on painettu Virossa paksulle paperille kirkkain värein. Näytteet eivät tee väritykselle oikeutta.

Joonas Rinta-Kanto signeeraa teosta Pitkämiehessä (Kolmas linja 17, Helsinki) perjantaina 2.7.2010, kello 17.00 alkaen. Myöhemmin paikalla esiintyy myös oululainen Matalat Majat -yhtye.

Fok_it-blogi
Joonaksen muita töitä
Keskustele Kvaakissa tästä kirjasta