Ihmissusi yössä

Nyt ei pidä kirmata varomattomasti pitkin peltoja juhannustaikoja tekemässä, sillä Ihmissusi yössä on lehtihyllyillä. Auuuuu-uuu!

Yhdysvalloissa kauhusarjat olivat nosteessa 1970-luvun taitteessa. Marvelin kauhusarjoista Dracula (Tomb of Dracula) ilmestyi Suomessa 1974–1976. Verenimijä palasi lukijoiden kauhuksi pokkarina vuonna 2004 ja nyt julmistelee vuorostaan Ihmissusi yössä (Werewolf by Night), vieläpä varsin komeassa kuosissa.

Karvaista kauhua julkaistiin Ihmissusi & Frankenstein -lehden, myöhemmin käänteisesti nimellä Frankenstein & Ihmissusi, jatkosarjassa Öinen ihmissusi vuosien 1973–1976 ajan. Niin ikään käänteisesti uudelleennimetty Ihmissusi yössä esittää uusintana paitsi nämä tarinat, myös Suomessa ennen julkaisemattomat numerot ensi esiintymisestä alkaen.

Jack Russell on nuori mies, joka on perinyt edesmenneeltä isältään, pimeisiin voimiin perehtyneeltä velholta, kirouksen. Täysikuu muuttaa hänet ihmissudeksi, jonka vietit ajavat metsän vapauteen. Kannoilleen Russell saa outoja hahmoja, jotka hamuavat hänen isänsä hallussa olleita mystisiä kirjoituksia. Lisäksi hänen niskassaan ovat metsästäjät ja kaikenkarvaiset hyväksikäyttäjät rujoine apureineen. Russellin suurin pelko on silti se, että kirous ulottuisi myös hänen siskoonsa.

Ihmissusi yössä käsittelee varhaisnuorten ja teinien kokemusmaailmaa; aikuisten yhteiskunta sääntöineen edellyttää mieltä myllertävien tunnekuohujen tukahduttamista. Kauhusarjalla on siten samantyyppinen terapeuttinen ulottuvuus kuin musiikilla sen käsitellessä itsesyytöksiä, pelkoa, vihaa ja muita negatiivisia tunteita.

Kauhuviihteenä sarja tavoittaa nuoria laajemman yleisön, mutta puhdasrotuinen valioyksilö tämä susi ei ole. Gerry Conway nimittäin kuormittaa sarjan – todennäköisesti toimituksellisten linjausten vuoksi – kustantamon edellisen vuosikymmenen raskaalla taakalla. Kauhuelementit menevät siis valtaosin hukkaan, kun tappelunmätkettä on oltava jokaisessa jaksossa. Lisäksi varsinkin päähenkilön tietoisuuden säilyminen muodonmuutoksen jälkeen on huono ratkaisu; se vesittää lukijan sarjalta odottaman verisyyden ja näkyy väsyttävinä tekstilaatikoina. Kauhuvaikutteet ovat siten valitettavan usein kuvituksen varassa.

Mike Ploog kuvitti Ihmissuden lisäksi sitä välittömästi seurannutta Aaveajajaa antaen näin kasvot merkittävälle osalle Marvelin 1970-luvun kauhusarjoista. Kuvitus on nykylukijan silmin hieman jähmeää, mutta muutoin Ploog on vahvoilla. Intoutuessaan hän kuvittaa raateluhampaat aivan lukijan kurkulle.

Olkoonkin hieman kapinen, takkuineen kaikkineen Ihmissusi yössä on varsin piristävää kesäluettavaa. Vampyyrien dominoidessa kauhuviihdettä ei ihmissusisarja ole lainkaan huono vaihtoehto. Phyh, karvoja tästä tosin jää imuroitavaksi.

Ihmissusi yössä (Marvel Spotlight 2–4, Werewolf by Night 1–7, 1972–1973)
Tarina: Gerry Conway, Len Wein
Taide: Mike Ploog
Tussaus: Frank Chiaramonte, Jim Mooney ja Frank Bolle
Suomennos: Antti Poussa
Ladonta: Toto Productions
Toimittanut: Jouko Ruokosenmäki
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy
ISBN: 978-952-233-333-9
Painopaikka: Oy West Point, 2010
Ulkoasu: mv, 170 x 260 mm., 224 s., sid.
Ovh: 14,90 €


Kuvat © 1972, 1973 Marvel Entertainment Inc.

Keskustele Ihmissusi yössä -sarjakuvasta Kvaakissa.