Al Williamson 1931-2010

Al Williamson syntyi ja kuoli New Yorkissa, lapsuutensa hän vietti kuitenkin Bogotassa, Kolumbian pääkaupungissa. Perhe muutti takaisin Yhdysvaltoihin kun pikku Al oli 12-vuotias.

Al Williamson

Nuoruudessaan Williamson innostui Alex Raymondin Flash Gordonista, ja alkoi opiskelemaan piirtämistä Burne Hogarthin taidekoulussa. Ensimmäiset sarjakuvansa hän piirsi EC-yhtiön Weird Science– ja Weird Fantasy– lehtiin 50-luvun alussa.

Flash Gordon, 1966
Flash Gordon, 1966

60-luvulla Williamson sai tehtäväkseen innoittajansa Flash Gordonin, ja samaan aikaan hän teki joitakin Warren-yhtiön kauhusarjakuvanovelleja, suomeksi näitä on tullut Shokki-lehdessä.

70-luku kuluikin Suomessa tunnetuimman Williamsonin sarjakuvan, toisen alunperin Alex Raymondin piirtämän sarjakuvan parissa: Yhdessä kirjoittaja Archie Goodwinin (1937-1998) kanssa väsähtänyt sankari Salainen agentti X-9 eli Phil

Salainen agentti X-9
Salainen agentti X-9

Corrigan uudistettiin perusteellisesti.

80-luvulla Williamson tunnettiin taas erityisesti Star Wars -elokuviin perustuvien sarjakuvien kuvittamisesta sekä sanomalehtiin että sarjakuvalehtiin. Näitäkin on suomeksi saatu. Tähtien sodan jäätyä pois muodista, Williamson tussasi monia Marvelin sarjakuvalehtiä, kuten Hämähäkkimiestä ja Daredeviliä eläkkeelle jäämiseensä asti vuonna 2003.

Wikipedian englanninkielisellä sivulla on perusteellisempi selvitys Al Williamsonin uran vaiheista ja palkinnoista.