Rautamies 2.0 vastaan Tony Stark

Ezekiel Stane on tullut kostamaan isänsä Obadiahin kuoleman. Nuori Stane on yhtä häikäilemätön kuin isänsä, mutta kymmenen kertaa älykkäämpi… hänessä tiivistyvät kaikki Tony Starkin viisi pahinta painajaista! Kun tämä arvaamaton vastustaja muokkaa Starkin teknologiasta aseen, jolla voi tappaa satoja viattomia yhdellä iskulla, käynnistyy samalla sakkipeli, joka Rautamiehen on pakko voittaa!

Kirjan tekijämiehet ovat käsikirjoittaja Matt Fraction, joka vastaa tällä hetkellä Ryhmä-X:n koukuttavista juonikuvioista, ja kuvittaja Salvador Larroca on äimistyttänyt hienolla taiteellaan mm. Ryhmä-X:n, Ihmenelosten sekä Hämähäkkimiehen lukijoita.

Rautamies – Iron Man: Viisi painajaista
Käsikirjoitus Matt Fraction
Piirrostyö Salvador Larroca
Toimitus Jouko Ruokosenmäki
Käännös Petri Silas
Ladonta Graafinen suunnittelutoimisto Pisara Oy / Janne-Matti Keisala
Julkaisija Egmont Kustannus Oy Ab
Painettu Puolassa 2010, painopaikkaa tai painajayritystä ei mainita
B5, kk, sid., väri, 160 sivua
Hinta 34,95
ISBN 978-952-233.308-7
© 2010 Marvel Entertainment, LLC and its subsidiaries

Tony Stark on Rautamies, Iron Man. Vuodesta 1963 Marvelin lehdissä seikkaillut kultainen kostaja. Suosio on ollut vakaata koko ajan, mutta vuoden 2008

megahittielokuva nosti tunnettuutta täällä Suomessakin. Ja menestyselokuva tietää suomennettuja sarjakuvajulkaisuja. Toisen Iron Man -elokuvan myötä kauppoihin on nyt tullut kovakantinen kirja tuoretta Rautamiestä.

Rautamiehen viehätys on aina perustunut tekniikan ihmeiden esittelyyn, ja suomalaisessa Hulkissa vuonna 1985 nähty ihme oli esimerkiksi digitaalikello Rautamiehen kypärän sisäpuolella. Suomalainen julkaisu oli tietysti monta vuotta myöhässä tuohon aikaan, ja viittaus tuntui jo silloin vain hassulta. 80-luvulla kypärän varusteista löytyi puhelin, ja silloinkin mukana seikkaillut Hämähäkkimies piti sitä juppileluna.

Mutta nyt on 2000-luku, ja Rautamiehen sotisopa on bioteknologian huippunäyte.

Laite yhdistyy käyttäjänsä keskushermostoon, ja tulee osaksi ihmistä. Starkin käyttämä versio on vielä pientä, mutta pian pääsemme seuraamaan millainen on lähes kyborgi, isänsä kuoleman vuoksi kostoa vannova Ezekiel Stane.

Stanen mukanaolo viittaa 1980-luvulla julkaistuun pitkään tarinakokonaisuuteen, jossa Tony Stark rypee alkoholiongelmansa kanssa ojia myöten. Obadiah Stane valtaa koko Stark-yhtiöt, paitsi Rautamiehen asua, jota käytti tuolloin Starkin työntekijä James Rhodes, jota nähtiin Hämähäkkimiehen sivuilla tuolloin, vaikka Iron Man -lehteä ei suomennettukaan. Mielestäni tuo yli 30 numeroa kestänyt kokonaisuus on koko Iron Manin historian paras, ja juuri siksi että se ei keskity uuden mielikuvitusteknologian esittämiseen. Päähenkilöistä Starkilla on

henkilökohtainen ongelma, kuten tuolloin sanottiin, eikä Rhodes juuri ymmärrä miten monimutkainen laite toimii.

Inhimillisen puolen ja teknologian yhdistämisen toteutti hienosti taas pian tämän jälkeen tullut Armor Wars, eli ”haarniskasodat”, jossa Tonya kirpaisi, että muut käyttävät häneltä varastettua teknologiaa, ja lähti henkilökohtaiselle ristiretkelle kaikkia Marvelin panssaroituja konnia ja sankareitakin vastaan. Siihenkin viitataan tässä.

80-luku oli Rautamiehen huippukautta. Nyt luettuna tuon ajan lehdet tuntuvat tietysti aivan vanhentuneilta (johtuen Starkin kampauksestakin), ja niitä tuskin suomeksi saadaan. Viimeksi saimme suomeksi 60-luvun sarjoja, mutta niissä tekijät olivat paremmin ottaneet huomioon ajattomuuden.

Viisi painajaista on ilmestynyt Yhdysvalloissa vuonna 2008, ja se sijoittuu ajallisesti Hämähäkkimies-lehdessä vuonna 2007 suomeksi nähdyn Sisällissota-

kokonaisuuden perään. Tony Stark on tässä kirjassa maailman vaikutusvaltaisimpia miehiä, ja YPKVV:n johtaja. Thorin penseä suhtautuminen Starkiin johtuu Sisällissodan aikaisista tapahtumista, nyttemmin he ovat sopineet riitansa. Hämähäkkimiestä viime aikoina lukeneet taas tietävät, miksi Stark ei osaa yhdistää Peter Parkeria ja Hämähäkkimiestä toisiinsa.

Tarina ei ole järin omaperäinen, mutta hyvää perusmarvelia silti. Fraction osaa ainakin pitää jännitystä yllä, ja toimintaa sekä räjähdyksiä riittää. Ei ole todellakaan mikään uusi idea, että kuolleen vihollisen poika tai tytär ilmestyy jostain tappamaan supersankaria. Ezekiel Stane on fanaattisuudessaan ja ideologialtaan kuitenkin

hahmona astetta kiinnostavampi tapaus. Starkin ja Stanen ottelun lopputulos on valitettavasti ennalta-arvattava.

Pikkutarkka piirrosjälki olisi erinomaista, elleivät ihmishahmot olisi niin jäykkiä. Itse Rautamies toimii, samoin teknovihulaiset. Siviilit ovat selvästi valokuvien avulla piirrettyjä, eikä toimivaa illuusiota liikkeestä aina saada aikaan, mikä on toimintasarjakuvissa olennaista. Muuten tietokonegrafiikka yhdistyy taitavasti käsityöhön.

Puolalainen painojälki on hyvää, tummahkoa tosin. Sitä se on toki myös amerikkalaisessakin julkaisussa. Mutta nykysarjakuvan yleisilme on tummanpuhuvuus, joten useimpien nykyisten supersankarisarjakuvaa arvostavien mielestä tämä lienee täyttä asiaa.

Suomennos on erittäin onnistunut. Päätin lukea saman alkukielellä perään, eikä valittamista ollut. Hieman lisäväriä on Silas laittanut mukaan, kuten ”Äitien tekemää ruokaa”, vrt. oheinen ruutu.

Pehmeäkantiset ja karkeasivuiset Mega-Marvelit ja vastaavat olivat aikoinaan enemmän hintansa väärtejä kuin tämä. Eli nämä luksusjulkaisut tulevat kovin kalliiksi. Tosin kannattaa vertailla hintoja, kustantajan ilmoittamaa hintaa halvemmallakin tätä nimittäin saa.

Viisi painajaista? Mitä ne sitten ovat? Ensimmäinen olisi se, että Stark ratkeaa taas ryyppäämään. Mutta eihän sitä tässä edes käsitellä. Kaikki muut ”painajaiset” liittyvät Rautamieshaarniskan ja -teknologian väärinkäyttöön, jota tässä on runsain mitoin.

Lue Rautamiehen historiasta enemmän Kvaakin artikkelista
Keskustele Kvaakissa Rautamiehestä sarjakuvana tai elokuvana