Jordi Bernetin rikolliset ryntäät

Karskit äijänretaleet ja rehevät naikkoset seikkailevat uudelleen käynnistetyn Agentti X9 -lehden sivuilla sarjassa Torpedo 1936. Espanjalaistaiteilija Jordi Bernet (s. 1944) on siis jälleen ajankohtainen. Sen ansiosta on syytä kerrata lyhyesti hänen tähän mennessä suomennetut työnsä.

Lehtihyllyiltä löytyvän seikkailun, numerossa 2/2010, on kuvittanut sarjan yhdessä ranskalaisen Enrique Sánchez Abulín (s. 1945) kanssa luonut Alex Toth (1928–2006). Amerikkalaiskuvittajaa ei Abulín ihmiskuva miellyttänyt ja hän jätti sarjan heti alkuunsa. Bernet astui suoraan Tothin tilalle ja siten Torpedo 1936 henkilöityy nykyisin juuri häneen.

Toistaiseksi ainoa käännetty Torpedo 1936 -albumi (1993, suom. WSOY 1994) esitteli sarjan raadollisen maailman sekä Bernetin itsensä edustavimmillaan suomalaislukijoille. Taidokkaan viivankäytön myötä lukijan eteen piirtyy tunnelmantäyteinen ajankuva suuren laman kourissa vaikeroivan New Yorkin alamaailmasta.

Bernetin yksittäisetkin ruudut – kuten kohtauksessa jossa päähenkilö piiskaa Thomson-konepistoolin luotisuihkulla kaltaisensa niljakkeen parvekkeen reunalle – ovat todellista vanhan mantereen juurevaa sarjakuvataituruutta. Tämä rikossarja näyttää lukijoille silti vain vakavamman puolen Bernetistä. Kevytmielisempi puolisko kuvittaa seksikomedioiksi luokiteltavia sarjoja. Niitä ei Suomessa ole nähty, mutta pientä esimakua on kuitenkin saatu.

Ensimmäinen Bernetin suomeksi käännetty teos oli argentiinalaisen Carlos Trillon (s. 1943) kirjoittama vampyyritarina Ivanpiiri (Ivanpiire 1989, suom. WSOY 1993). Tässä Bernet on sallinut viivalleen vapauden huolettomaan kujeiluun, eikä vaikutelma ole yhtä voimakas kuin Torpedon rikostarinoissa. Ivanpiirin sivuilta ei saa täyttä kuvaa Bernetin kyvyistä, joskaan kuvitus ei hupsua eroottissävytteistä kauhutarinaa suinkaan heikennä. Tyylillisesti samaa maata ovat Trillon kanssa yhteistyössä valmistuneet seksikomediat Claire de Nuit (Clara de Noche) ja Bang Bang (Cicca Dum-Dum). Jälkimmäistä voisi kuvata riettaammaksi versioksi Bernetin tunnetusta rikossarjasta.

Vakavoitumaan Bernet joutui Tex Willer -tarinassa Mies Atlantasta (L’uomo di Atlanta 1996, suom. TW 7–8/2000 ja suuralbumi 2009), joka on esitetty Suomessa peräti kahdesti. Lännenharrastajia ei Bernetin huolimaton jälki lumonnut ja hän itsekin myönsi muiden kiireiden olleen sen tiellä. Lisäksi Bernetin kuvitus toi länteen muikeaa velmuilua, mikä ei Willerin totisiin seikkailuihin täysin istunut. Italialaiskirjoittaja Claudio Nizzi (s. 1938) kuitenkin pyrki tuomaan Bernetin vahvuudet esiin kirjoittamalla tarinaan mukaan rintavan laululinnun. Täyteläiset, rikollisen usein esiin pullahtavat ryntäät ovatkin tavallaan Bernetin tavaramerkki.

Käsikirjoittajista Abulín ja Trillon ohella Antonio Segura (s. 1947), niin ikään Tex Willer -tarinoistaan suomalaislukijoiden tuntema espanjalainen, on tärkeimpiä Bernetin kanssa uurastaneista tarinaniskijöistä. Euroopassa yhteistyön hedelmistä tunnetaan paremmin Kraken, mutta tänne saakka parivaljakon töitä ei ole saatu näytille.

Tuskin espanjalais- tai ranskalaiskustantajien leivissä valmistuneita sarjoja vastakaan käännetään suomeksi, mutta Bernet on tehnyt töitä myös yhdysvaltalaiskustantajalle DC Comics. Täkäläisille lukijoille jälkimmäisen palveluksessa työstetyistä hahmoista on tuttu ainakin rujo lännenmies Jonah Hex. Onpa myös Howard Chaykinin kirjoittama lyhyttarina ehditty kääntää osana Batman: Mustaa ja valkoista -julkaisua (Batman: Black and White vol. 2 1996, suom. Egmont 2003). Lisäksi sarjan 100 Bullets, sekin Agentti X9 -lehdessä juuri käynnistynyt, jakso 26 on Bernetin kädenjälkeä.

Bernetin sarjakuvataidetta on tiedossa lähiaikoina lisää, mutta vanhatkin saavutukset ovat edelleen helposti saatavilla. Tuoreimmat yllä mainituista julkaisuista ovat tilattavissa sarjakuvakaupoista ja muiden pitäisi löytyä vaivatta divarikierroksella.

Ellei mitään odottamatonta tapahdu, on Bernetin taiteilema Torpedo 1936 kohtapuolin jo lehtihyllyllä. Tätä rikossarjakuvien klassikkoa voi hyvin suositella kenelle tahansa kovaksikeitettyjen rikostarinoiden ystävälle.


Kuvat @ Ivanpiiri: 1992 Bernet-Trillo, Torpedo 1936: 1993 Glènat, Tex Willer: 2009 Bonelli/SAF

Keskustele Jordi Bernetin töistä Kvaakissa.