Mielikuvituksen puolesta, hulluutta vastaan

Hatter M – Volume 2: Mad With Wonder

Lewis Carrollin (oik. Charles L. Dodgson) kirjoista Liisan seikkailut Ihmemaassa ja Liisan seikkailut peilimaassa, on tehty kymmenittäin enemmän tai vähemmän uskollisia adaptaatioita. Tarinat ovat innoittaneet myös lukuisiin uusiotulkintoihin, joissa alkuteosten maailmaa ja henkilöitä on käytetty vain lähtökohtana. Frank Beddorin kirjoittama Looking Glass Wars -romaanitrilogia lienee sieltä onnistuneimmasta päästä. Ainakin Hatter M-sarjakuvan perusteella.

Hatter M-sarjakuva kytkeytyy tiiviisti romaaneihin, ottaen lähtökohdakseen tarinan sivujuonteen, jossa kuninkaallinen henkivartija Hatter Madigan etsii kolmentoista vuoden ajan Alyss-prinsessaa “todellisesta” maailmasta. Mad With Wonder on toinen sarjakuva-albumi Hatter M-sarjassa. Ensimmäisen albumin kuvitti Ben Templesmith, ja Makkonen hyppää hienosti aika isoihin saappaihin.


Hatter M: Mad With Wonder toimii hyvin itsenäisesti, sen alussa on sarjakuvallinen intro edellä tapahtuneeseen. Albumissa on kolme-neljä irrallista episodia taipaleelta, joka käy Lontoosta Yhdysvaltoihin. Suuressa roolissa on Amerikan myyttinen lähihistoria länkkäreineen, sirkusseurueineen ja sisällissotineen. Liz Cavalier on yhdessä Beddorin kanssa kirjoittanut viihdyttävän ja vauhdikkaan tarinan, jossa on vanhan ajan seikkailutarinoiden tuntua ja ajan henkeä. Synkän fantasian, rosoisen realismin ja nyrjähtäneen mustan huumorin keitos on kuitenkin tuore ja onnistunut.

Eikä vähiten Sami Makkosen visuaalisen puolen takia. Makkonen tekee uransa komeinta jälkeä, hänen piirrosjälkensä on karikatyristisempää kuin aiemmin, mutta vaikuttavaa hänen kuvamaailmastaan tekee hänen tyylikäs värinkäyttönsä, joka palvelee paitsi esteettisiä päämääriä, myös erinomaisesti tarinaa. Makkosen väritystekniikka on samankaltainen kuin Ben Templesmithillä, mutta Makkonen käyttää monipuolisemmin värien skaalaa. Hatter M-albumissa Makkosen tyyli ja ilmaisu loksahtaa paikoilleen.

200-sivuinen Mad With Wonder-albumi tarjoaa loppusivuillaan hämmentäviä pseudo-dokumentteja sekä kiinnostavia vaiheita sarjakuvan synnystä käsikirjoituksesta lopulliseen muotoon,. Kirjoittajien tekemät muutosehdotukset Makkosen sivuihin saavat kokemaan sympatiaa taiteilijaa kohtaan, mutta heidän pedanttisuutensa on koitunut ilmiselvästi myös Makkosen hyödyksi. Hallittua visuaalista otetta hieman rikkoo Tae Young Choin kansi- ja sisäsivukuvitukset sekä mauton taitto, mutta ne eivät pysty pilaamaan pieteetillä tehtyä albumia, joka juuri muutama päivä sitten palkittiin Independent Publisher Book Awards -palkinnolla.

Sama tiimi työskentelee jo seuraavan Hatter M-albumin parissa.

Keskustele Hatter M -albumista ja Sami Makkosen sarjakuvista Kvaakissa.

Tarina: Frank Beddor, Liz Cavalier
Kuvitus: Sami Makkonen
Kustantaja: Automatic Pictures
200 sivua, nelivärinen

Kovakantinen (17,8 cm x 26,7 cm)
ISBN: 9780981873718
Nidottu, pehmeäkantinen (15,9, x 23,5 cm)
ISBN: 9780981873725